Polar Verity Sense.

Optisk pulsmätare – som fungerar.

© Foto: polar.com

Test: Polar imponerar med optisk pulsmätare

Med den senaste varianten av Polars externa pulsmätare är det faktiskt möjligt att ägna sig åt specifik pulsträning utan att ha ett tajt band runt bröstkorgen.

26 oktober 2021

Polar Verity Sense

Pris: 949 kr.  

Fakta: Optisk pulsmätare som fästs runt armen eller via en klämma på simglasögonbandet. Kan lagra pulsdata. Batteritid: 20 timmar.

Info: polar.com

Lösningen med optisk – alltså ljusbaserad – pulsmätning är långt ifrån någon nyhet. De första modellerna kom redan för tio år sedan, och i dag finns de tillgängliga i alla sport- och smartklockor i form av små lysdioder på baksidan. Det nya med Polars senaste modell är att den också fungerar riktigt bra! Vi har testat hundratals optiska pulsmätare genom åren, och även om kvaliteten varierar så är den allmänna upplevelsen att de är otillförlitliga och ofta – särskilt vid intervallträning – mäter fel. De är således svåra att använda till strukturerad pulsträning, och vi brukar därför alltid rekommendera ett bröstband för den som vill styra tempot med hjälp av pulsen. Fram tills nu alltså. Polars mätare, som fästs runt t.ex. överarmen eller på bandet till simglasögonen om man vill använda mätaren när man simmar, mätte lika exakt som ett bröstbälte i alla våra tester. Det finns Optisk pulsmätare – som fungerar kanske en liten fördröjning av mätarens registrering, men det är inget som betyder något i praktiken. 


Dessutom är den mycket enkel att ställa in och fungerar till all utrustning – klockor, cykeldatorer, surfplattor och mobiler, så länge dessa har bluetooth eller ANT+. Men sensorn behöver faktiskt inte ens en enhet för att kunna användas. Den har ett internminne och kan således lagra pulsdata som efteråt kan föras över till t.ex. Polars utmärkta app, Flow. Batteritiden anges till 20 timmar, men är i verkligheten ca 10 timmar beroende på temperaturförhållanden osv. Det är lite snålt med tanke på det som utlovas, men räcker ändå till ultralånga träningspass.

Med en medföljande klämma kan sensorn fästas på simglasögonen, och således kan man mäta pulsen när man simmar.

Slutsats

En liten, enkel, men mycket användbar produkt för den som simtränar eller som bara inte vill ha ett tajt band runt bröstkorgen när man tränar hårt.

Plus: Tillförlitlig mätning. Enkel att ställa in. Fungerar till de flesta enheter.  

Minus: Batteritiden är kortare än angivet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: