Test av gps-klockor
Test av gps-klockor

Vi har testat 12 gps-klockor. Se de bästa gps-klockorna här.

Stort test: De bästa gps-klockorna

En gps-klocka är ett perfekt hjälpmedel som konstant håller dig motiverad och uppdaterad om din form och dina förbättringar. Vi har testat 12 modeller – se vad vi tycker om dem här!

4 november 2016

Test av gps-klockor

Moderna gps-klockor kan göra mycket mer än de kunde bara för några år sedan. Då var gps-klockan en klumpig sak som man bara tog på sig när man skulle träna.

Så är det definitivt inte längre. Nästan alla klockor i det här testet är moderna modeller som man även kan använda och ha nytta av till vardags.

För gps-klockan är inte bara bra att ha när man tränar; den kan t.ex. också hålla koll på hur bra du sover och hur mycket du rör dig varje dag. Många klockor visar också smarta meddelanden. Det innebär att du kan läsa sms och se vem som ringer på klockan, bara du har parat ihop den med mobilen.

Marknaden med gps-klockor domineras av Garmin. Så har det varit länge, men det finns ett par konkurrenter som visar att saker och ting kan göras annorlunda – och billigare. Garmins klockor är fortfarande bland de bästa i testet, men de är också dyra och kräver alla någorlunda samma gränssnitt.

Om budgeten är liten, eller om du inte gillar Garmins klockor, så finns det alltså bra alternativ.


Gps-klockor: under 3600 kr

Priset för gps-klockorna börjar på knappt 1 500 kr för de enklaste. Då får du veta tempo, sträcka och ibland också puls. Det brukar räcka bra för de flesta motionslöpare. 

Om du väljer en dyrare modell så får du en mer avancerad klocka som nästan har lika många funktioner som de bästa klockorna. 

I mellanskiktet är dock modellerna ofta äldre och har sämre skärmar jämfört med de allra dyraste och nyaste gps-klockorna.


TOMTOM RUNNER 2 CARDIO + MUSIC

Pris: 2 400 kr. Handledspuls: Ja Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Nej Löpfrekvens: Nej De huvudsakliga dragen i testet av familjemedlemmen Runner 2, som du hittar på nästa sida, gäller också för den här modellen: den har samma enkla gränssnitt och samma funktioner. Men till skillnad från den lite enklare modellen, så har den här klockan både musikfunktion och en inbyggd pulsmätare vid handleden. Låt oss börja med pulsfunktionen. Den fungerar som de andra handledspulsmätarna i testet, och när man är ute och tränar kan man få sina pulsdata presenterade på flera olika sätt. Bland annat finns det en bra och överskådlig funktion där man kan se hur länge man har befunnit sig i respektive pulszon. Musikfunktionen är däremot inte lika bra. Egentligen är det bara en gammeldags mp3-spelare med 3 gb minnesutrymme där man kan lagra låtar. Klockan funkar inte till Spotify eller andra streamingtjänster, vilket är en svaghet. Den här versionen kommer dock med ett par suveräna trådlösa bluetooth-hörlurar, som gör att hela paketet är intressant rent prismässigt. Slutsats: En användbar nybörjarklocka som i den här versionen levereras med ett par bra trådlösa hörlurar. Nördfaktor: 3/10 Funktion under löpning: 5/10 App: 3/10 Stjärnor: 3/6

POLAR M600

Pris: 3 500 kr. Handledspuls: Ja Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Nej Löpfrekvens: Nej Polars helt nya M600 liknar mer en smartklocka med avancerade träningsfunktioner än en renodlad träningsklocka. Det har både sina för- och nackdelar. Fördelarna först: klockan är baserad på en Android-plattform. Det innebär att den fungerar ihop med tredjeparts-appar som Strava, Google Maps, Weatherchannel och många, många andra. Därmed kan man avläsa massor av information direkt på den mycket tydliga och ljusstarka pekskärmen. Klockan fungerar också bra ihop med mobilen och man kan inte bara läsa e-post och sms, utan man kan även svara på dem via röststyrning. Klockan kan även lagra och spela upp musik. Alla smartklockefunktionerna går dock ut en del över träningsfunktionerna. Klockan har både gps och pulsmätare vid handleden m.m, men den saknar höjdmätare och virtuell partner. Dessutom är klockan svår att använda medan man tränar. Knapparna är tröga och pekskärmen är svår att navigera på när pulsen är hög och svetten rinner. Slutsats: Som smartklocka med träningsfunktioner fungerar den riktigt bra. Det finns dock bättre träningsklockor. Nördfaktor: 7/10 Funktion under löpning: 6/10 App: 7/10 Stjärnor: 4,5/6

TOMTOM RUNNER 2

Pris: 1 200 kr. Handledspuls: Nej Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Nej Löpfrekvens: Nej Runner 2 är en löparklocka som erbjuder lite annorlunda lösningar än konkurrenterna. Man navigerar t.ex. inte i klockan med hjälp av knappar eller pekskärm, utan med en tryckvänlig liten fyrkant som sitter på armbandet. Det är ingen optimal lösning, men man vänjer sig vid den. Runner 2 är smidig att komma i gång med. Man får tydliga instruktioner på skärmen, och man kan snabbt ge sig ut och springa utan att läsa igenom en tjock manual först. Skärmen är liten, det primära datafältet är lätt att avläsa, men de två sekundära datafälten är lite väl små. Skärmen fungerar bäst i dagsljus. I mörker kan det bli problem eftersom man måste hålla handflatan över skärmen för att aktivera bakgrundsbelysningen. Det är samma funktion som markerar varvtider, och resultatet blir därför att klockan registrerar varvtiden samtidigt som belysningen aktiveras. Det är inte bra. Runner 2 finns i flera olika varianter med t.ex. sim- och cykelfunktioner. Slutsats: En användbar nybörjarklocka för motionslöpare, men många av de andra modellerna i samma prisklass är bättre. Nördfaktor: 3/10 Funktion under löpning: 5/10 App: 3/10 Stjärnor: 2,5/6

GARMIN FORERUNNER 230 - Testvinnare 3 600 kr

Pris: 2 700 kr. Handledspuls: Nej Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Ja Löpfrekvens: Ja Den här klockan är identisk med Garmin Forerunner 235, förutom att 230 saknar en inbyggd pulsmätare vid handleden. Alla de positiva saker som gäller för 235:an gäller därför också för den här, och skulle man vilja ha en pulsmätare när man löptränar så kan 230:an användas med ett pulsbälte. Då får man faktiskt också en mer exakt och snabbare pulsmätning än med 235:ans handledspulsmätare. Jämfört med de dyrare modellerna i samma serie, 735XT och 630, så har den här några få svagheter när det gäller de mer avancerade löpfunktionerna. T.ex. så har varken 235 eller 230 någon virtuell partner/racerfunktion som gör att man t.ex. kan tävla mot sina egna tidigare prestationer på en viss sträcka. Den funktionen gör att man kan se på klockan om man ligger före eller efter på den träningsrunda man jämför sig med. Det saknas också avancerade löpstilsfunktioner. För övrigt är den här löparklockan enkel att använda, och den har massor av avancerade funktioner som passar bra för både nybörjare och ambitiösa löpare. Slutsats: En riktigt bra löparklocka som är lätt att använda och som har massor av smarta, användbara funktioner. Nördfaktor: 3/10 Funktion under löpning: 7/10 App: 7/10 Stjärnor: 4,5/6

Gps till mycket nedsatt pris: Garmin Runner 10

POLAR M400 - Bra köp

Pris: 1 600 kr. Handledspuls: Nej Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Ja Löpfrekvens: Ja Polar har alltid varit duktiga på att göra träningsklockor med bra pulsfunktioner. Det är de fortfarande. M400 är i samma serie som de två andra Polarklockorna i testet. Pulsfunktionerna är fortfarande bra, och när man tränar får man värdefull information om vilka pulszoner man befinner sig i, och hur lång tid man har varit i de olika zonerna. Klockan är enkel att hantera och navigera runt i och den är snyggt designad utan någon plastig känsla. Funktionerna är många och riktigt bra med tanke på priset. Polar får också pluspoäng för formtestfunktionen som finns inbyggd i klockan. Om man gör formtestet med jämna mellanrum får man ett bra besked om formkurvan går upp eller ner. För övrigt så märks det tydligt att Polars klockor i testet har några år på nacken. Skärmarna är små och bara i svartvitt och har dålig upplösning. Smarta meddelandefunktionen, där man kan läsa sms m.m. från mobilen, är också sämre än konkurrenternas. Slutsats: Gedigen gps-klocka med bra pulsfunktioner och ett bra pris, men det märks att den har några år på nacken. Nördfaktor: 7/10 Funktion under löpning: 8/10 App: 6/10 Stjärnor: 4,5/6

GARMIN FORERUNNER 25

Pris: 1 400 kr. Handledspuls: Nej Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Ja Löpfrekvens: Ja Forerunner 25 är inte alls lika avancerad som många andra Garminklockor, men vad gör det när den här modellen har rikligt med funktioner för mer avslappnade motionslöpare? Det finns inte så många inställningsmöjligheter i klockan, och på den lilla skärmen kan man bara se två datafält åt gången. Men det gör egentligen inte så mycket, för då undviker man samtidigt att navigera fel i klockan. En av de fyra knapparna kan användas för att ta varvtider, vilket är bra om man t.ex. tränar intervaller. Det gör att klockan är användbar även för lite mer ambitiösa löpare. För övrigt är skärmen tydlig och klockan mäter både daglig aktivitet och löpfrekvens. Klockan är dessutom mycket lätt att hantera och navigera i medan man springer. Användarvänligheten är t.ex. mycket bättre än med Tom Tom Runner 2 i samma prisklass. Samtidigt finns det tillräckligt med funktioner om ambitionsnivån stiger. Man kan inte påstå att det är någon snygg och cool klocka, men rent funktionellt är den bra. Slutsats: Forerunner 25 har rikligt med funktioner för de flesta löpare och är lätt att använda. Nördfaktor: 2/10 Funktion under löpning: 7/10 App: 7/10 Stjärnor: 4/6


Gps-klockor: över 3600 kr

Om du kan tänka dig att betala lite mer så kan du välja bland de nyaste och mest avancerade modellerna. Det som skiljer dessa åt från äldre klockor är främst att de har en skärm i färg med bättre upplösning. De har också fler funktioner som t.ex. kadensmätare och pulsmätning vid handleden. Dessutom är många av de här modellerna multisportklockor, som både kan användas till löpning, cykling, simning osv.

För Garmins klockor gäller också att de är kompatibla med Garmins Connect IQ-sajt, där man kan ladda ned ännu fler funktioner. Det kan t.ex. vara ett nytt utseende på själva klockfunktionen – eller helt nya träningsfunktioner.


GARMIN FORERUNNER 235 - Testvinnare över 3600kr

Pris: 3 700 kr. Handledspuls: Ja Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Ja Löpfrekvens: Ja Garmin 235 är en bra löparklocka för den som vill ha en aktivitets- och sömnmätare även till vardags. Klockan kan nämligen det mesta. Den är späckad med funktioner, och den mycket tydliga skärmen är lätt att avläsa medan man springer. Den har dessutom speciella knappar till t.ex. varvtidsfunktioner, vilket gör att det är lätt att använda klockan i farten. Pulsmätaren vid handleden fungerar hyfsat, men precis som andra handledspulsmätare reagerar den långsamt. Om man inte vill ha det så, kan klockan fortfarande användas tillsammans med ett pulsbälte. Via Garmin Connect – eller direkt på klockan – kan man skräddarsy träningspassen, och klockan guidar en under hela träningsperioden, dels med meddelanden på skärmarna, dels via vibrationer och ljud om klockan ställts in för det. Klockan saknar dock lite mer avancerade löpfunktioner, bland annat en virtuell partner så att man tävla mot sig själv på tidigare löpta sträckor. Men för de allra flesta löpare passar klockan perfekt. Slutsats: En riktigt bra löparklocka som är superenkel att komma igång med. Innehåller massor av avancerade funktioner. Nördfaktor: 3/10 Funktion under löpning: 7/10 App: 7/10 Stjärnor: 5/6

SUUNTO AMBIT3 VERTICAL HR

Pris: 4 500 kr. Handledspuls: Nej Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Ja Löpfrekvens: Ja Den här klockan är testets coolaste. Den är exklusivt designad och alla detaljer är av bästa kvalitet. Under skalet har klockan också massor att bjuda på. Det finns massor av bra funktioner, och som en av få klockor i testet har den en inbyggd barometrisk höjdmätare, så att man kan se exakt hur mycket uppför det går på löp- eller cykelrundan. Klockan innehåller också många träningsfunktioner och den presenterar data på ett antal olika sätt medan man t.ex. är ute och springer. Med tanke på antalet funktioner så får man verkligen mycket för pengarna. Alla funktioner är dock inte lika lätta att använda. T.ex. så är smarta meddelande-funktionen, där man alltså kan läsa sms och se på skärmen vem som ringer, bland de krångligaste i testet. Skärmen är inte heller riktigt bra. Den är mycket svår att avläsa om man vinklar den det minsta. Och det gör man ju ofta under löprundan när man ofta kastar snabba blickar på klockan. Slutsats: En cool gps-klocka av bästa kvalitet med många funktioner. Användbarheten och skärmen kunde dock vara bättre. Nördfaktor: 8/10 Funktion under löpning: 5/10 App: 6/10 Stjärnor: 4/6

GARMIN FORERUNNER 735XT

Pris: 4 800 kr. Handledspuls: Ja Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Ja Löpfrekvens: Ja 735XT är förvillande lik Forerunner 235 och 230. Men 735XT har lite mer innehåll bakom urtavlan. Klockan är framtagen för triatleter och det gör att den t.ex. även kan användas till simning. Klockan mäter hur långt man simmar och räknar simtagen. Den har också en särskild triatlonfunktion där man med ett enkelt knapptryck byter idrottsgren, samtidigt som klockan håller koll på hur lång tid man använder i växlingszonerna. Allt fungerar perfekt och är lätt att ställa in. Även om klockan främst är anpassad för triatleter, så kan mer ambitiösa löpare också ha användning för klockan. Den har nämligen alla avancerade löpfunktioner, t.ex. virtuell partner, som man saknar i några av Garmins billigare klockor. 735XT är dock hutlöst dyr, och handledspulsmätaren fungerar med lika stor osäkerhet som billigare Garminklockor med handledspuls. En barometrisk höjdmätare saknas också, och det är synd att den nya värstingklockan har samma urtavla och utseende som de äldre mellanklass-klockorna. Slutsats: En utmärkt klocka för triatleter, och klockan har också massor att bjuda på för mer ambitiösa löpare och cyklister. Nördfaktor: 7/10 Funktion under löpning: 8/10 App: 7/10 Stjärnor: 5/6

POLAR V800

Pris: 4 500 kr. Handledspuls: Nej Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Ja Löpfrekvens: Ja Den här klockan har många av de funktioner som finns i M400, men den har flera extra detaljer vilket till viss del rättfärdigar det höga priset. Bl.a. så kan klockan användas till triatlon eftersom man kan byta idrottsgren med ett knapptryck. V800 kan också användas när man simmar då klockan både räknar simtag och mäter sträckan. En annan bra funktion är klockans inbyggda återhämtningsstatus. Den visar om man är redo att träna, eller om man kanske bör vänta ett dygn. Slutligen har klockan också en inbyggd tryckkänslig höjdmätare som gör att man på ett tillförlitligt sätt kan se hur många höjdmeter man avverkar under träningsrundan. Designen är också lite mer exklusiv med bl.a. svarta knappar i stället för silver som M400 har. Rent funktionellt så imponerar V800. Tyvärr lider den av att den har några år på nacken. Flera av de andra klockorna i testet kan göra samma saker, men presenterar det lite snyggare än den lilla, svartvita skärmen på V800 klarar av. Och priset är högt! Slutsats: Massor av bra funktioner som dock lider av att presenteras på den lilla skärmen. Rätt dyr. Nördfaktor: 9/10 Funktion under löpning: 8/10 App: 6/10 Stjärnor: 4,5/6

GARMIN F?NIX 3 SAPPHIRE HR - Vår favorit

Pris: 6 400 kr. Handledspuls: Ja Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Ja Löpfrekvens: Ja Den här klockan kan göra allt, och den utmärks både av hög kvalitet och snygg design. Skulle man lyckas komma på en funktion man saknar, så är det troligen en som gör att man kan ladda ned nya funktioner till klockan eller att man själv kan programmera andra funktioner i klockan. Den här klockan är inget förstahandsval för motionslöpare som bara vill ha koll på hur långt och snabbt de löper. Den här träningsklockan är både dyr och avancerad. Om man är friluftsintresserad och vill hitta rätt ute i vildmarken, eller om man cyklar eller löper, tävlar i triatlon, åker skidor eller gör något annat, så kan klockan däremot vara ett bra val. Den har en snygg design och kan lika gärna användas till vardags som under multisporttävlingar. Man bör dock vara uppmärksam på att den är rätt tung och klumpig. På plussidan gäller också att F?nix 3 Sapphire som den enda av Garmins klockor har inbyggd barometrisk höjdmätare. Skärmen är också mycket tydlig. Slutsats: Utmärkt klocka som kan allt. Den är snyggt designad och har massor av funktioner – men den är också stor och dyr! Nördfaktor: 10/10 Funktion under löpning: 7/10 App: 7/10 Stjärnor: 5/6

GARMIN FORERUNNER 630

Pris: 4 300 kr. Handledspuls: Nej Aktivitetsmätare: Ja Smarta meddelanden: Ja Löpfrekvens: Ja Om man föredrar pekskärm, så är den här klockan rätt val bland Garmins modeller. Pekskärmen är nämligen det som skiljer Forerunner 630 från andra Garminklockor, som den annars liknar till förväxling. Och ja, det är lättare att navigera och välja olika funktioner med en pekskärm. Vill man ändra ett datafält medan man är ute och springer så håller man bara ned ett finger på datafältet. Då kommer menyn fram med detsamma. Pekskärmen gör samtidigt att man ibland kan råka ”avsluta” en löprunda av misstag medan man springer. Klockan är defintivt en av de dyraste modellerna men det innebär också att den är späckad med funktioner. Dock saknas de multisport- och simfunktioner som finns i t.ex. 735XT. Ambitiösa löpare hittar däremot allt vad han eller hon drömmer om, bl.a. en virtuell partner-funktion där man kan tävla mot sig själv och sina tidigare prestationer. I likhet med med de andra Garminklockorna i denna serie är färgskärmen tydlig att avläsa i farten. Slutsats: Om man vill ha en pekskärm så är den här klockan ett bra val. Annars är FR 235 och FR 230 både bättre och billigare. Nördfaktor: 6/10 Funktion under löpning: 8/10 App: 7/10 Stjärnor: 4,5/6

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: