Pulsmätare - välj rätt pulsmätare
Välj rätt pulsmätare

Få hjälp med att välja rätt pulsmätare här.

Pulsmätare: vad fungerar bäst?

Allt fler gps-klockor har inbyggda pulsmätare så att man slipper träna med ett pulsbälte runt bröstkorgen. Men fungerar pulsmätning vid handleden lika bra som bröstbältet? Det kan du få reda på här.

7 mars 2017

Pulsmätare vid handleden – så funkar det

Pulsmätning vid handleden kallas också för optisk pulsmätning. Klockor med inbyggd pulsmätare fungerar genom att det sitter några små lysdioder under klockan som lyser genom huden på armen och in i blodkärlen.

Ljuset från dioderna reflekteras tillbaka på en sensor i klockan, som analyserar ljuset och på så sätt räknar ut hur snabbt blodet strömmar genom kroppen – och därmed hur snabbt hjärtat slår.

Det är alltså ett helt annat system än pulsmätning med bröstbälte, där ett par elektriska mätare registrerar muskelspänningarna i samband med hjärtslagen direkt runt bröstkorgen. Dvs. bröstbältets pulsmätare känner av hjärtslagen direkt på bröstkorgen.

Det är alltså stor skillnad på hur resp. pulsmätare funkar.


Sätt på dig pulsmätaren rätt

Klockor med inbyggd pulsmätare måste sitta rätt. Den ska sitta tajt runt handleden. Du bör också vara uppmärksam på att mätningen av handledspulsen inte är lika lätt att göra på alla.

Faktorer som hudfärg, hår på armarna och fettprocent gör att mätningens tillförlitlighet varierar mellan olika personer

Alla klockorna kan dock också användas med gammeldags bröstbälten.


Klockor med inbyggd pulsmätare eller pulsbälte runt bröstkorgen – vad är bäst?

Det kan verka både enkelt och bekvämt att mäta pulsen direkt via klockan. Men tekniken passar inte till alla sporter. 

Gemensamt för en optisk pulsmätare är att det tar tid innan de registrerar rätt puls, ofta 5–10 minuter. Dessutom kan de ofta visa en orealistiskt hög eller låg puls.

Dessutom reagerar de långsammare på pulsvariationer. Det innebär att de inte passar särskilt bra till korta intervaller som tar en minut eller mindre.

Slutligen har vi märkt att dessa pulsmätare inte är särskilt tillförlitliga när man kör mtb. Det beror troligen på alla skakningar som klockan utsätts för när man håller i styret.

Om du i stället väljer att använda ett bröstbälte med pulsmätare kommer du oftast att behöva en separat mottagarenhet (t.ex. din mobil) som kan registrera och lagra pulssignalerne från bröstbältet.


Aktiv Träning rekommenderar: Effektivt träningsset

VILL DU OCKSÅ HA starka rygg- och magmuskler? Det kan du också få. Ett av de allra bästa sätten är att använda ett maghjul. Några minuters träning varje dag stärker din bålmuskulatur, ger dig en bättre hållning och gör så att du undviker att sjunka ihop i överkroppen med ryggont som följd.

JUST NU FÅR du ett maghjul av utmärkt kvalitet tillsammans med Aktiv Träning. Maghjulet är designat med dubbla hjul, vilket ger bra stabilitet, och ergonomiska handtag med fördjupningar för fingrarna. Maghjulet ingår i vårt stora träningsset med maghjul, träningsmatta, gummiband, övningsguide och 3 nummer av Aktiv Träning för ENDAST 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto – totalt 149 kr). Läs mer om det suveräna erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: