Löparklocka köpguide
Löparklocka köpguide

Se här vad du ska titta lite extra på innan du köper en löparklocka.

© Colourbox

Köpguide: Så väljer du rätt GPS-löparklocka

Med rätt löparklocka kan du lättare hålla motivationen uppe och träna effektivare. Men vad ska man egentligen tänka på när man ska köpa en löparklocka? Det kan du få reda på i vår köpguide med löparklockor.

4 juni 2017 av Peter Hyldahl

Köpguide till löparklockor

En löparklocka är en stor investering, och det är därför viktigt att du väljer rätt modell.

Du kan hitta löparklockor med inbyggd gps för ca 1 000 kr och du kan hitta klockor för mer än 4 000 kronor. Skillnaden ligger i antalet funktioner, men också i hur bra gps-mottagaren är.

Här nedan kan du se vad du ska titta extra på innan du tömmer spargrisen och köper en ny löparklocka.

Det är framför allt följande sju saker som du bör vara uppmärksam på när du ska till att köpa en ny löparklocka:

  • Pulssensor: Med en pulssensor kan du lätt mäta hur hård belastningen är när du löper. En sådan kostar 300–400 kr.

  • Knappar: De ska sitta så att de är lätta att nå när man springer och de ska ge snabb återkoppling.

  • Batteritid: Om du ofta löper långt så är det viktigt att batteritiden räcker till. De bästa räcker upp till, eller drygt, 50 timmar.

  • Vardagsklocka: Kan den fungera som en vanlig vardagsklocka är priser ofta lättare att acceptera. Och du skickar ut signaler om att du idrottar!

  • Funktioner: Billiga klockor har mer basala funktioner som tempo och distans. Dyrare klockor kan användas till mer specifik träning. Bestäm dig för vad du behöver innan köptillfället – det kan bli dyrt att köpa för billigt.

  • Armband: En detalj som ofta glöms bort. Armbandet ska sitta bra – även när du svettas – utan att skava. Klockan ska helst inte märkas på armen. Klockans vikt spelar också in. Den kan kännas blytung under ett långpass.

  • Skärm: I lyxmodellerna kan du själv ställa in och bestämma vad klockan ska visa. I billigare klockor bör de viktigaste funktionerna visas med stora siffror så att de är lätta att se när du löper.

    Pulsmätare: vad fungerar bäst? Här hittar du svaret.


Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du känt dig stressad någon gång de senaste fyra veckorna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig