Här är nya Garmin Fenix 7

Äntligen! Den länge efterlängtade Garmin Fenix 7 har kommit. Läs här när Aktiv Tränings testredaktör, Lasse Lyhne, går igenom de största nyheterna i Fenix 7 – och i den minst lika spännande modellen Epix.

21 januari 2022 av Lasse Lyhne

Äntligen! Garmin Fenix 7 – klockan som Garminfans har längtat efter och fantiserat om i minst ett år har landat. Jag måste erkänna att jag också har sett fram emot lanseringen. Både för att jag tycker Fenix är en av de bästa träningsklockor man kan få tag i, men också för att jag var spänd på att se hur företaget skulle kunna förnya en produkt som redan hade massor av bra funktioner.

Lösningen överraskar eftersom Fenix 7 inte bara är en klocka, utan tio nya klockor. Fenix har blivit en familj där varje modell har sin egen målgrupp och sin egen karaktär. Så har det faktiskt sett ut sedan Fenix 5, men nu har familjen vuxit markant.

Specifikationslistan för klockorna innehåller hundratals punkter, så den går vi inte genom. Men jämfört med föregångaren, Fenix 6, har klockorna - förutom fler funktioner - försetts med pekskärm och kan navigeras i både via pekskärm och knappar på sidan.

Knapparna är för övrigt nydesignade och försedda med en ”krage” för att inte aktiveras av misstag. Slutligen har alla klockor fått topografiska kartor - alltså kompletta, detaljrika färgkartor för optimal navigering.

Låt oss titta på de olika modellerna:

  • Fenix 7: Standarmodellen av Fenixklockan med en diameter på 47 mm och familjens “billigaste” medlem med en prislapp på 7 499 kr.

  • Fenix 7 Solar: Samma modell, men med inbyggda solpaneler i skärmen, som via solljus laddar klockan och förlänger den redan imponerande batteritiden. Pris: 8 599 kr.

  • Fenix 7 Sapphire Solar: Samma modell som de ovanstående, men med safirglas och boett av titan. Lättare, mer exklusiv och robust. Pris: 10 699 kr.

  • Fenix 7S: En mindre variant av Fenix 7 med en diameter på 42 mm. Lättare, men också med lite kortare batteritid. Finns också i en Solar och en Sapphire Solar variant. Priserna är desamma som för standardmodellerna.

  • Fenix 7X Solar: Den största varianten av Fenix 7 med en diameter på 51 mm. Solpaneler finns inbyggda i pekskärmen och batteritiden räcker i upp till 37 dagar i smartklockeläge, och i 122 timmar med gps:en aktiverad. Klockan har dessutom inbyggd led-ficklampa, som lyser rött eller vitt och används för att aktivt lysa upp omgivningen eller passivt som säkerhetslampa under t.ex. löprundan. Pris: 9 699 kr

  • Fenix 7X Sapphire Solar: Samma som ovanstående, men med skärm av safirglas och boett av titan. Pris: 12 899 kr

  • Epix: Den största nyheten i Garmins stora lansering är enligt mig faktiskt inte Fenixklockorna, utan den helt nya Epixklockan. Den tillhör inte officiellt Fenix-familjen, men är ändå värd att nämna.
    Epix är i grund och botten en Fenix 7-klocka utan ficklampa och utan solladdning, MEN - och det är alltså ett men med stora bokstäver – den har en glasklar och avancerad Amoled-skärm, som vi känner igen från Apple Watch eller Garmins egen Venu. Det gör att man bl.a. kan se animerade träningsövningar i klockan. Mest imponerande är dock batteritiden. Medan t.ex. Apple Watch har en batteritid som bara räcker i drygt ett dygn, och knappt håller för ett maratonlopp med gps:en påslagen och skärmen tänd, ska batteritiden i Epix räcka i hela 16 dagar i smartklockeläge och i 30 timmar med gps:en och skärmen påslagna. Pris: 9 699 kr.

  • Epix Sapphire: Samma som ovanstående, men med skärm av safirglas och boett av titan. Pris: 10 699 kr.


Vi hoppas få tag i klockorna så snart som möjligt och ser självklart fram emot att testa dem och delge er resultaten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: