Läs också

Smart klump

Gps-mottagare för nybörjare

Med Forerunner 110 lanserar Garmin en diskret och snygg sportklocka med gps för nybörjare. Rent funktionellt fungerar den bra, men den stora behållningen är designen.

## Garmin Forerunner 110 | |

Funktion: Perfekt för nybörjare. Risken är dock att man vill ha fl er funktioner.

Användbarhet: Mycket enkla funktioner. Lätt att navigera i.

Prisvärd: Dyr i förhållande till mer avancerade gps-mottagare.

Slutsats: Klockans stora behållning är den eleganta designen. Det höga priset drar dock ned betyget. Det fi nns betydligt mer avancerade Garminmodeller som är billigare (Forerunner 305). Men vill man ha en snygg, enkel gps kan Forerunner 110 vara en bra investering.

Pris: 2.400 kr.

www.garmin.se

Garmin Forerunner 110

För inte så länge sedan var gps-mottagarna främst designade för nördar med starka handleder. Klockorna var stora och klumpiga och täckte halva underarmen. Priset var högt och de var inte särskilt tillförlitliga. Dessutom gick dataöverföringen långsamt och mjukvaran var inte avsedd för personer med dåligt tålamod. Så är det inte längre.

Garmins senaste modell, Forerunner 110, är en diskret sak som storleksmässigt liknar en helt vanlig sportklocka. Det imponerar. Men tyvärr är det nästan bara på det estetiska planet som klockan imponerar. Funktionellt sett är den ingen höjdare.

Garmins klockor har hittills varit avsedda för ambitiösa, målmedvetna motionärer och elitidrottare. Forerunner 110 bryter den traditionen eftersom det främst är en klocka för nybörjare. Därför är den också enkel att använda. Det märks tydligt genom den tunna och lättöverskådliga manualen, den snabba igångsättningen och klockans enkla design. Det finns fyra knappar: en ljusknapp, en start- och stoppknapp, en lapknapp som noterar varvtider och en menyknapp som används för att navigera i klockans fåtaliga menyer. Det är lättöverskådligt och går snabbt att lära sig. Urtavlan, eller displayen, visar data som träningstid, distans, hastighet och puls men det finns begränsat med inställnings- och programmeringsmöjligheter. Det finns t.ex. ingen virtuell partner och alla möjligheter att förprogrammera eller ladda upp specifika träningspass är borttagna. Det är okej så länge man har klart för sig att de funktioner som finns räcker. Klockan är för dyr för att anskaffas som en nybörjarmodell som senare ska bytas ut när man blir en mer erfaren löpare och behovet av mer information ökar. Klockan är alltså avsedd för den som vet att han eller hon inte kommer att behöva fler avancerade funktioner.

En funktion saknar vi dock – även om målgruppen är nybörjarlöpare. Det är en varvtidsfunktion där man kan se i displayen hur länge ett varv pågått. Det är användbart vid t.ex. intervallträning då man vill hålla koll på att pauserna blir lika långa.

Bortsett från de begränsade funktionerna och det höga priset har klockan ett par problem till. Armbandet är t.ex. integrerat med klockan, vilket innebär att det är krångligt att byta. Om armbandet går sönder måste klockan lämnas in till en Garmin-reparatör. Klockans knappar är heller inte helt perfekta; de är för hårda att trycka på när man är ute och springer. Det gäller speciellt lapknappen som är svår att komma åt. Däremot fungerar klockan perfekt ihop med webbplatsen Garmin Connect.

1. Pulssensorn fungerar perfekt, men materialet är lite för hårt och styvt och inte det skönaste vi upplevt.


2. Lapknappen som markerar avslutningen på ett varv, kunde vara betydligt bättre placerad på boetten.


3. Dataöverföring och laddning sker via en liten klämma. Det är en bra lösning. Klockan laddas upp på 30 min.

PRODUKTINFO:

Gps-mottagare som mäter tid, distans, hastighet och puls. Kompatibel med mjukvaran Garmin Connect och Garmin Training Center som gör det möjligt att lagra och analysera massor av data.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: