Spontant kan marknaden för gps-klockor se ut som en renodlat Garmin-land, men om du läser vårt stora test kommer du att hitta flera fullgoda alternativ till den amerikanska gps-giganten.
Vi har testat gps-klockor som passar både till löpning och multisport, men som också kan användas till annat. Föredrar du en enkel gps-klocka med få löpfunktioner för drygt 1 000 kr, eller är du på jakt efter en avancerad gps-klocka som kostar runt 4 500 kr?
18 gps-klockor i stort test
Vi har testat 18 gps-klockor utifrån sex olika kriterier – hur är funktionen under träning, hur sitter klockan på armen, kvaliteten på funktionerne, kvaliteten på de olika gps-klockorna, hur gps-funktionen fungerar och hur respektive klocktillverkares hemsida fungerar.
Gps-klockor till alla behov Gps-klockor till löpning är oftast lite billigare än gps-klockor till multisport. Det finns flera anledningar till det, men är du en cykelnörd så kan du få användbara data som puls och tid per km med en klocka som främst är tänkt att användas till löpning.
Om du behöver mer avancerad information, eller utövar du t.ex triatlon, så kan en multisportklocka vara ett alternativ för dig.
Logga in och läs hela vårt stora test med gps-klockor.
Gps-klockans specifika funktioner kan du läsa om på nätet eller på förpackningen. Vår uppgift har varit att plocka ut dem ur förpackningen, trycka på dem, ställa in dem och bedöma om igångsättningen är anpassad för vanliga användare eller om man måste vara IT-nörd för att få igång dem.
Alla klockorna har testats i full aktion av både vardagsmotionärer och ambitiösa triatleter. Varje klocka har testats i minst 10 timmar under alla möjliga förhållanden. Vi har prövat dem i olika miljöer och under olika väderförhållanden – och på sträckor vars längd är känd sedan tidigare, bl.a. för att utvärdera gps-precisionen. Vi har också testat hur snabbt klockorna hittar satelliter.
Multisportklockorna har också testats under cykling och i öppet vatten, samt i en simhall (om de haft simfunktion). Stämmer distansen då? Inomhus används nämligen en rörelsesensor i klockan och ingen gps. Vi har också tittat på vitsen med funktionerna i klockorna: behövs de eller finns de där för nöjes skull?
TESTKRITERIER Vi har testat träningsklockorna utifrån följande kriterier. De har alla lika stor betydelse och är inte utvalda i prioritetsordning.
Användbarhet: Hur fungerar klockan när man tränar? Kan man läsa av skärmen när man löper? Är det lätt att navigera mellan funktionerna? Är knapparna lätta att nå?
På armen: Klockan ska sitta åt lagom hårt utan att irritera. Om det finns andra sensorer så testar vi om de är lätta eller svåra att lägga till.
Funktioner: Inte bara antalet utan också kvaliteten på dem. Om det t.ex. finns höjdmätare ska den mäta exakt. Har klockan navigation ska den funktionen kunna användas i praktiken. Och kan klockan t.ex. leda dig tillbaka till utgångspunkten?
Kvalitet: Hur är designen och kvaliteten? Känns den bra? Är klockan snygg? Fungerar den som vardagsklocka?
Gps: Är gps:en snabb och exakt? Håller den kvar signalen även i skogen?
Hemsida: Kan data överföras till en webbplats? Är webbplatsen enkel och bra?
VALUTA FÖR PENGARNA Alla produkterna har värderats i förhållande till prislappen – dvs. vi har tittat på hur bra produkterna överensstämmer med priset. Det är de vägledande priserna som anges. Ofta är klockorna billigare i butikerna eller på nätet.
SLUTBEDÖMNING Klockornas helhetsbetyg bygger på en samlad bedömning av hur klockorna fungerar i praktiken med särskild tonvikt på alla olika testkriterier.
|