Produktinfo: Gps-klocka med många funktioner, t.ex. virtuell tävling och vibratoralarm. Pulsmätare kan köpas till. Batteritid: 10 timmar.

Gps-klocka: Enkel, lätt och snabb

Enkel att navigera i, många användbara funktioner och en extremt snabb GPS-mottagare utmärker TomToms intåg på marknaden med gps-klockor.

## TomTom Runner | |

Funktion: Välvalda funktioner som alla är användbara i praktiken.

Kvalitet: Trots sin slimmade konstruktion verkar klockan mycket tålig.

Prisvärd: Bra pris för en klocka som innehåller många funktioner.

Slutsats: Bra löparklocka som utmärker sig med låg vikt, enkel navigering och en supersnabb gps-mottagare. Riktar sig till många användare eftersom både handhavande och igångsättning är enkelt. Elitmotionärer kommer dock att sakna en del funktioner och detaljer.

Pris: 1 499 kr

www.tomtom.se

Det går som bekant inte att vinna om man följer i andras fotspår. Det uttrycket passar bra in på TomToms nya och mycket speciella gps-klocka. Denna holländska tillverkare av gps-utrustning låg även bakom elektroniken i Nike+-löparklockan, men det här är deras första modell i eget namn.

Och förstahandsintrycket är ytterst positivt. Klockan är med sina 11,5 mm en av de tunnaste gps-klockorna på marknaden, och utförandet imponerar överlag.

Klockan är helt annorlunda uppbyggd jämfört med de flesta konkurrenters. Navigeringen sker med hjälp av en enda knapp med tryckpunkter (påminner om en joystick) som är placerad under skärmen. Det fungerar snabbt och bra, och hela handhavandet är mycket intuitivt eftersom man navigerar upp och ned och fram och tillbaka i menyerna med hjälp av tryckknappen. Det tar inte lång tid innan man har lärt sig hur det fungerar. Man kan välja mellan att löpa utomhus eller inomhus på löpband (då mäter klockan via en inbyggd accelerometer). Det går att ställa in personliga data som t.ex. vikt och ålder, och det går att ansluta en pulssensor (finns som extra tillbehör).

Jämfört med de flesta andra modeller i samma prisläge har klockan flera riktigt smarta funktioner. Det är självklart en bit kvar till t.ex. Garmins bästa modeller, men många löpare kommer att hitta det de behöver.

Vi uppskattade särskilt vibratoralarmet till den virtuella medtävlaren – som gör att det går att tävla mot förinställda tider eller mot tidigare prestationer – samt visningen som kan skräddarsys. Vi saknade dock möjligheten att kunna ställa in intervaller.

En annan svaghet är att varvfunktionen (som markerar varv antingen automatiskt efter t.ex. varje km eller genom ett tryck på skärmen) inte visar hur snabbt det senaste varvet har gått.

Konstigt nog är menyn inte ”oändlig”. Det innebär att klockan inte kommer tillbaka till den första visningen när man har skrollat ned genom alla visningarna, utan man är tvungen att skrolla uppåt igen. Slutligen konstaterar vi att webbsidan, till vilken man för över sin träning, är bristfällig. TomTom jobbar dock på att förbättra den.

Gps-funktionen i klockan är emellertid utmärkt. Klockan lagrar gps-data från den senaste löprundan, och om man löper i samma område igen så hittar klockan satelliterna extremt snabbt: oftast på 10–20 sek. Precisionen imponerar också. Vi testade klockan på landsväg, i stadsmiljö och i skogen. Precisionen låg på hela 97–99 % och klockan tog emot gps-signaler där många andra klockor inte gjorde det.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: