Pockar på uppmärksamhet Klockan både låter och vibrerar när den vill ha uppmärksamhet. Den är vattentät och har lång batteritid, vilket gör att den passar bra för både triathlon och multisport.

Garmins nya toppmodell

Garmins vattentäta Gps-klocka 310XT är en värdig arvtagare till FR305. Men helt perfekt är klockan inte. Vi saknar t.ex. en inbyggd barometrisk höjdmätare.

## Garmin Forerunner 310XT | |

Användbarhet: Det är mycket lätt att navigera i klockan både före, under och efter en aktivitet.

Funktion: Både klockarmbandet, klockan och pulsbältet är av mycket bra kvalitet.

Prisvärd: Priset är högt, speciellt i jämförelse med Garmin 305.

Slutsats: Designet och optimerade funktioner gör att Garmin Forerunner 310XT får högt betyg. Både pris- och funktionsmässigt placerar den sig en nivå över 305:an. Vi saknar dock en höjdmätare och dessutom visade klockan felaktiga värden när vi simmade.

Pris: 4.500 kr.

www.garmin.se

Garmin Forerunner 310XT

Garmin 310XT är ännu ett konkret exempel på att amerikanarna märks mer och mer på marknaden med löpdistansmätare. Medan 405CX, som kom tidigare i år, är en ansiktslyftning av en produkt som redan finns, så är 310XT en helt ny produkt.

Garmins toppmodell påminner en hel del om FR 305, och det är ingen nackdel eftersom vi alltid uppskattat FR 305 för att den är enkel att använda och för att den har en stor och tydlig display. Skärmen på 310XT är lite mindre men fortfarande lika tydlig. Siffrorna är stora och lätta att se och det är enkelt att anpassa displayen så att den visar precis de uppgifter man vill ha koll på. Den mindre skärmen är ett resultat av att klockan rent allmänt är mindre än 305:an, som är förhållandevis stor och klumpig – och det märks med detsamma när man tar på sig klockan. Den är lite mer strömlinjeformad än den förra modellen. En annan mycket bra förbättring är att klockan kan kombineras med ett mjukt pulsbälte.

Klockan är vattentät ned till 50 meter, och det innebär i praktiken att man kan simma eller paddla kajak med klockan på. Det gör att den passar perfekt för triathleter och multisportare som säkert kommer att uppskatta att batteritiden, under gynsamma förhållanden, kan vara upp till 20 timmar.

En bra detalj i den nya klockan är en inbyggd vibrator. Tränar man med musik i öronen, eller om det blåser hårt, kan det vara svårt att höra signalerna från klockan. Detta är inget problem eftersom klockan kombinerar signalerna med en ganska så kraftig vibration, som gör att man riktar uppmärksamheten till klockans display.

Lagringskapacitet, dataöverföring och anslutning av tillbehör, fungerar som vanligt när det gäller Garmin, helt perfekt. Alla dessa funktionella detaljer räcker dock inte för att uppväga ett par svagheter. Först och främst fungerar inte Gps:n speciellt bra när man simmar. Och även om man kan använda klockan under ett helt triathlon, så ska man inte förvänta sig att simsträckan blir exakt uppmätt.

En annan svaghet är att det saknas en barometrisk höjdmätare. 310XT kan bara mäta höjden via Gps, och det innebär ofta stor osäkerhet. När man tränar och tävlar i tuff terräng är höjdmätaren både användbar och underhållande, och vi förstår inte varför Garmin inte har denna viktiga funktion när både Suunto och Polar har haft det i flera år.

Det är synd eftersom det är en så pass viktig detalj. Därför blir också betyget lägre.

Garmin Forerunner 310XT är skräddarsydd för triathleter. Klockan är vattentät ned till 50 meter och kan därför användas även när man simmar.

PRODUKTINFO:

Multisportklocka med inbyggd Gps. Vattentät ned till 50 meter. Möjlighet att använda pulsbälte och olika sensorer. Trådlös dataöverföring via Garmins trådlösa ANT-standard. Vikt: 74 gram.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: