Produktinfo: Armband, som med hjälp av sensorer mäter all fysisk aktivitet. Ansluts via usb till datorn och via Bluetooth till Apple-produkter. Två storlekar. Vikt: ca 30 gram.

Aktivitetsmätare version 2.0

Nike+ Fuelband är en avancerad aktivitetsmätare som kan vara motiverande att ha för att bli mer aktiv i sin vardag. Men armbandet är samtidigt en rätt dyr leksak.

## Nike+ Fuelband | |

Funktion: Bra motivationsredskap, men kan inte användas till mycket mer.

Kvalitet: Ej vattentät, men för övrigt är kvaliteten utmärkt.

Prisvärd: Alldeles för dyr i förhållande till de få användningsmöjligheter det har.

Slutsats: Nike+ Fuelband är en relativt enkel aktivitetsmätare i en snygg förpackning till överpris. Det är inget riktigt bra träningsredskap och håller inte måttet för att mäta energiförbrukningen, men som motivationsverktyg och inspiratör till en aktiv vardag fungerar det bra.

Pris: 1 800 kr

www.nike.com

Fuelband heter den senaste produkten i Nike+-kollektionen. Det är ett litet, diskret armband som registrerar alla dagliga aktiviteter, allt från löpning till städning och gräsklippning, och konverterar allt till så kallade Nike fuelpoäng. Fuelband är alltså ingen träningsklocka. Definitivt inte. Det är snarare ett motivationsredskap som belönar den som är aktiv till vardags.

Och som sådan fungerar den utmärkt. Det är både skrämmande och motiverande att se hur en dag med gör-det-själv-arbete, städning och träning kan ge upp emot 7 000 poäng, medan en dag på kontoret bara resulterar i ca 2 500 poäng.

Men armbandet blir aldrig mer än en motivator. Nike vill inte avslöja vilken teknologi som finns i armbandet, men det har ingen pulsmätare och utdelningen av fuelpoäng verkar ske med bakgrund av vertikala och horisontella rörelser av handleden. Det gör att antalet fuelpoäng verkar lite oprecist.

Man får t.ex. 40–50 poäng per minut när man löper, medan cykling bara ger 15–20 poäng, och styrketräning i stort sett inte ger några poäng alls. Däremot får man många poäng om man skalar morötter. Om man vill ha en detaljerad och exakt beräkning av energiförbrukningen håller Fuelband inte alls måttet.

Klockan passar inte heller särskilt bra till träning. Den registrerar bara dagens totala aktiviteter och har inget stoppur som kan markera t.ex. en löprunda eller en cykeltur.

Rent estetiskt är armbandet smalt och tunt, och den trendiga LED-skärmen som bland annat visar antalet fuelpoäng, är dold och visas bara om man trycker på en liten knapp.

Trots den låga vikten och det kompakta formatet så irriterar ändå bandet en del. Det beror främst på att det är gjort av hårdplast, och att man måste ha det på hela dagen. Det händer lätt att armbandet fastnar i tröjärmen eller trycker och skaver mot huden.

Nike+ Fuelband är en av alla Nikes onlineprodukter som tillhör företagets webbportal Nike+. Där kan man ladda upp sina aktiviteter varje dag, sätta upp mål för hur många fuelpoäng man vill uppnå, och ta chansen att vinna olika priser om man lyckas infria sina mål. Man kan även dela sina prestationer med andra användare och ingå vadslagningar online om vem som kan uppnå flest poäng på en vecka osv.

Allt är välfungerande och snyggt designat.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: