© colourbox

Välj rätt hörlurar

Rätt hörlurar betyder allt för komforten när du tränar. Se här vad du ska titta lite extra på när du ska köpa ett par bra träningshörlurar.

4 augusti 2010 av Thure Kjær og Niels Christian Thalund

Hörlurarna präglas av den högteknologiska elektronikvärlden. Och tillverkarna satsar på produkter tillverkade av bra material och små detaljer som är genomtänkta och funktionella.

Högtalarenhet

Om du använder hörlurarna när du löptränar, cyklar mountainbike eller fitnesstränar, då det blir mycket rörelser och hopp, bör högtalarenheten vara så liten och lätt som möjligt.

Öronkudde

Det är bra om den kan bytas ut så att du kan hitta en storlek som passar till just ditt öra. Kudden ska vara lätt att ta av och på vid rengöring och justering.

Kuddmaterial

Var uppmärksam på att det finns olika typer av kuddar, t.ex. tjockare eller tunnare silikongummin, formbara skum, trattformade och/eller rundade typer. Ha tålamod, jämför olika modeller och prova dig fram.

Båge/krok

Prova den så att du är säker på att den passar till ditt huvud och att den inte stramar och klämmer åt vid örat som ofta är ett känsligt ställe på kroppen. Kolla också efter justeringsmöjligheter: är bågen/kroken formbar osv.

Sladd

Jämför gärna materialen. Sladden bör vara mjuk och böjlig. Kolla också så att längden är lagom – musikspelaren ska både kunna bäras på armen och i en ryggficka. Om sladden kan delas alternativt förlängas så är det en bra och mycket flexibel lösning.

Sladdklämma

Även om hörlurarna har mycket gemensamt så finns det flera små detaljer som gör att vissa modeller fungerar bättre. En sladdklämma gör att du lätt kan fästa sladden så den inte fladdrar runt när du t.ex. springer.

Sladdhållare

Den lilla plastklämman sätts fast på sladden och bidrar till att sladden hålls på plats. Den kan reglera draget i höger respektive vänster hörlurssladd i förhållande till varann och t.ex. hålla kvar sladden under hakan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: