Tre typer hörlurar

Hörlurar för träningsbruk kan delas in i tre kategorier: Trådlösa, tradtionella och öronproppar – och det finns för- och nackdelar med alla.

5 mars 2012

De trådlösa Om du har en ny mobiltelefon med Bluetooth så kan du kombinera den med ett par trådlösa hörlurar. Det krävs en viss teknisk begåvning, men har man väl lyckats göra rätt inställningar så är det en bra lösning som gör att man helt slipper sladdar som trasslar.

Bluetooth-tekniken gör att man kan byta låtar, vrida upp och ned ljudet samt svara på samtal genom att trycka på knapparna på hörlurarna. På så sätt behöver man inte krångla med mobilen under löprundan. Den kan stoppas undan i en ficka eller i en ryggsäck.

Fördelar: Inga sladdar. Många funktioner.

Nackdelar: Dyra. Måste ställas in. Förhållandevis stora.

De tradtionella De flesta känner nog igen de vita hörlurar som följer med när man köper en Ipod eller en Iphone. De är ett klassiskt exempel på traditionella hörlurar. De placeras i ytterörat vilket gör att man både kan följa med vad som händer i trafiken och höra musik. Det är dock inte alltid så att ett par som sitter bra på en person, sitter lika bra på en annan. Nuförtiden följer det oftast med gummikuddar i olika storlekar som kan anpassas till varje enskilt öra. Ofta har den här modellen också en gummibåge runt örat för att den ska sitta riktigt bra.

Fördelar: Många modeller. Du kan höra trafiken.

Nackdelar: Passar inte till alla. Kan åka ur. Skapar en del vindsus. Öronbågar/krokar kan irritera.

Öronproppar Till skillnad från traditionella modeller sätts öronpropparna fast inne i örat. Man pressar in dem och sedan sitter de kvar med hjälp av en gummikudde som formar sig efter hörselgången. Eller så formar de sig precis som de öronproppar man använder för att kunna sova bättre eller för att skydda hörseln under t.ex. en konsert. Att de sitter en bit in i örat gör att man inte behöver skruva upp ljudet för att kunna höra musiken. Det är också den typen av hörlurar som ger det bästa ljudet i testet. Nackdelen är i gengäld att de kan utestänga viktiga ljud från trafiken, och att de kan ge en speciell känsla av att man är instängd i en ostkupa. Andetag, stötar från löpskorna och andra ljud förstärks också inne i huvudet när man har på sig öronpropparna.

Fördelar: Bra ljud – också vid låg volym. Sitter stadigt och bra.

Nackdelar: Utestänger viktiga trafikljud. Instängd känsla. Kräver tillvänjning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: