Man med pannlampa
© Andreas Mikkel

Välj rätt pannlampa

Med en pannlampa förvandlas löprundorna i höst- och vintermörkret plötsligt till betydligt roligare och effektivare träningsupplevelser. Pannlampan gör dessutom att man får mer tid till att träna – och att antalet träningsrundor blir avsevärt många fler.

3 november 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Pannlampa till mörkerlöpning

Pannlampan är självklart helt oumbärlig, men det är stor skillnad på modellerna på marknaden. Vilken man ska välja beror främst på hur mörkt det är där man brukar springa, och vilket underlag man löper på.

Här är tre typer av pannlampor till olika slags behov. 

1. Terränglöpning  

Om du ska springa i skogen bör du välja en pannlampa vars ljusstyrka ligger på ca 500 lumen, så att du kan se rötter, gropar och liknande hinder. 

Om du springer i obanad terräng bör du skaffa en pannlampa med +1 000 lumen. Då bör du dock också vara observant på att batterivikten kan bli så hög att batteriet måste bäras i en sele på ryggen eller runt midjan. 

2. Löpning i parker

Om du främst brukar löpträna på jämna grusvägar i skogen, i parker, i motionsspår eller på landsvägar med sporadisk belysning, så är 150–350 lumen oftast tillräckligt. I de modellerna sitter batteriet ofta i själva lamphuset, och det är därför viktigt att totalvikten inte blir för hög så att pannlampan skumpar på huvudet. Välj därför en modell som känns lätt och smidig.

3. Löpning då du bara vill synas

Om du löptränar på belysta sträckor och bara vill synas lite bättre i trafiken, så är det bra om pannlampans ljusstyrka är lägre än 100 lumen. Du bör också välja en modell som väger så lite som möjligt. Vissa pannlampor har en röd ”baklykta” som sitter bak på pannbandet. Kom också ihåg att använda reflex om du löper på trafikerade vägar i mörkret.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: