Läs också

Bra löparprylar

Så väljer du löparryggsäck

Behöver du ha med dig lite kläder eller annan utrustning under löpturen så är en specialdesignad löparryggsäck ett bra val.

Med rätt ryggsäck märks det knappt att du har med dig något på ryggen när du löper. Ryggsäckens bärsystem gör nämligen att säcken och dess innehåll hamnar intill kroppen.

Axelremmar Förutom ryggpartiet är axelremmarna de känsligaste kontaktytorna mot kroppen. Remmarna är en detalj som tillverkarna försöker göra så lätta som möjligt. Om remmarna är för tunna och sydda av ett hårt material blir komforten betydligt sämre. Tips: Prova säcken med löpartröjan på så att du känner om remmarna är bra.

Bröstband Mellan axelremmarna sitter det ofta ett smalt bröstband. Det kan justeras så att säcken sitter intill kroppen. På så sätt kan du få ryggsäcken att sitta som gjuten; det går dessutom att anpassa den ännu bättre genom att finjustera bandet. Tips: Skär bort den överflödiga delen av bandet.

Passform Ingen ryggsäck är den andra lik. Därför passar inte alla modeller lika bra. Säcken ska sitta tätt mot ryggen och kunna dras åt så att den inte skumpar runt när man löper. Tips: Pröva flera modeller.

Höftbälte Höftbältet har dubbla funktioner på ryggsäcken. Det ska framför allt avlasta höfterna från tyngden av ryggsäcken så att hela kroppen kan vara med och bära upp säcken. Bältet bidrar också till en åtsmitande passform och gör att ryggsäcken inte hoppar upp och ner när man löper. Lika viktigt är det med fickor till t.ex. nycklar, mobil, mp3-spelare och energikakor. Tips: Testa hur praktiska fickorna är när säcken är fullpackad och du har den på.

Storleken De största löparryggsäckarna har ett utrymme på 40 liter, men det är långt ifrån alla löpare som behöver så mycket plats. Med en volym på 25–30 liter får man en bra allroundstorlek som både känns bekväm när säcken inte är helt full och som ger plats för ett ombyte med kläder och skor. Tips: Köp hellre en för stor än en för liten löparryggsäck.

Kompression Man packar sällan exakt lika många prylar i löparryggäcken varje gång och därför är det bra om säcken kan komprimeras. Vissa modeller har en inbyggd rem inuti som kan dras åt. De flesta ryggsäckar har dock antingen remmar, band eller nät utanpå som man kan dra åt efter behov. Tips: Remmar ger bättre kompression än gummiband.

Nät Nätet ökar ryggsäckens packvolym eftersom det gör att du kan spänna fast t.ex. reservskor, en jacka eller påse utanpå. Det finns även modeller där nätet kan tas av och dras åt extra hårt runt packningen, och modeller där nätet är en påsydd påse som oftast är öppen framtill och som kan dras åt med ett snöre. Bägge lösningarna är bra. Tips: Om ryggsäcken är rymlig behövs inget nät.

Vikt En löparryggsäck bör inte väga mer än ca 800 gram. Väger den mer än ett kilo har den för många onödiga och tunga detaljer. Tänk dock på att en lätt ryggsäck har tunnare stoppning. Det gäller alltså att hitta en bra balans.

Material När man löptränar är det bra med en lätt ryggsäck. I gengäld går det ofta ut över slitstyrkan. Ett tunt material är flexibelt och ger sämre passform. Det ger också ett sämre stöd för ryggen. Tips: Vill du ha en slitstark ryggsäck bör du undvika de tunnaste materialen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: