Redo för traillöpning

Med rätt utrustning kan traillöpningen bli en ännu bättre upplevelse. Se här vilka prylar du behöver.

18 juni 2012 av Jannik Petersen

Traillöparna har blivit fler, liksom trailloppen. Nu i september finns det t.ex. en rad lopp att välja på, bl.a. Sportsgym Trail 17/9 och Åre XCO 24/9 för att bara nämna några. Och det finns många starka skäl att lämna asfalten och springa offpist. Om du skulle fastna för sporten kommer du snabbt att vilja uppgradera dina prylar så att de matchar alla de krav som ställs i skogen.

Ett par trailskor med kraftiga dobbar och en platt sula så att du får bra markkontakt och bättre fäste. Asfaltsskor har en sula som är för hög och ett mönster som inte håller måttet i terrängen. * Långa strumpor är bra att ha – i synnerhet om du löper genom snåriga buskage. Strumporna skyddar mot hudrispor.

Ta gärna också på ett par tunna ullstrumpor utanpå de långa strumporna. Om det är blött, lerigt och kyligt, så håller ull värmen bättre än syntetiska strumpor. * Om det är lerigt och mycket sumpmark där du springer så kan det vara bra att införskaffa ett par damasker, s.k. gaiters, som du tar på utanpå trailskorna. Det finns också vattentäta trailskor med lite högre skaft.

Om du ska löpa långt så är det viktigt att du tar med lite vätska i en vätskeblåsa på ryggen eller i ett vätskebälte. * Om du brukar använda en träningsklocka kan det vara både roligt och motiverande om klockan har en inbyggd gps och höjdmätare, så att du efteråt kan se var du sprungit och hur många höjdmeter du avverkat.

Traillopp på film

Se vårt traillopp på film

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: