Kompressionsstrumpor
Långa strumpor, snabb återhämtning & fräscha ben

Ett par välsittande kompressionsstrumpor håller benen fräscha och gör att de inte känns lika tunga.

© Foto: Thomas Dahl, producenter.

Kompressionsstrumpor: Få koll på de långa strumporna

I snart 20 år har kompressionsstrumpor varit ett vanligt plagg i många löpares klädgarderober. Vissa älskar strumporna och klarar sig inte utan dem, andra kan inte alls tänka sig att dra på sig dem och tycker att de är helt onödiga. Om du är nyfiken på att testa kompressionsstrumpor kan du läsa mer om hur de fungerar här.

24 juni 2022 av Lasse Lyhne

Hur fungerar ett par kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor är knälånga, strama strumpor. Förr var det främst något som äldre personer använde, men ungefär fr.o.m. år 2000 började fler och fler löpare att använda strumporna för att kunna prestera och återhämta sig bättre. Sedan dess har många märken utvecklat kompressionsstrumpor för löpning och andra idrotter.

Meb Keflezighi, elitlöpare, kompressionsstrumpor.

Amerikanen Meb Keflezighi är en elitlöpare som ofta använder kompressionsstrumpor när han springer.

Hur fungerar ett par kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor ökar blodcirkulationen i benen och motverkar på så sätt svullna och värkande ben. Benen känns fräschare, mer energifyllda och man orkar helt enkelt mer. När blodet har levererat näring ska det föras tillbaka till hjärtat. Det sker via venerna. Det är ett ansträngande arbete, särskilt för venerna i benen, som måste transportera tillbaka det blod som är längst bort från hjärtat. Kompressionsstrumporna hjälper venerna med att föra blodet uppåt mot hjärtat genom att ge ett graduerat tryck, som är störst vid foten och avtagande upp mot knäet.

Vilken effekt har kompressionsstrumpor?

Det ökade återflödet av blodet har flera bra och medicinskt bevisade effekter. Det minskar risken för åderbråck och blodproppar i benen och minskar svullnader och domningar i benen i samband med flygresor, stillasittande arbete eller graviditet. I samband med träning är det bevisat att kompressionsstrumpor gynnar återhämtningen och håller musklerna fräschare. Det beror på att strumporna ökar blodflödet och därmed avlägsnas slaggprodukterna i musklerna effektivare. Många tillverkare hävdar att strumporna även kan förbättra prestationsförmågan, bl.a. genom att dämpa musklernas vibrationer och därmed minska slitaget på dem, men också genom att det ökade blodflödet motverkar trötthet och ansamlingen av mjölksyra. Det finns ingen entydig evidens för något av dessa påståenden, men många upplever att strumporna bidrar till att de både blir snabbare och uthålligare. Testa själv får du se – om det känns så för dig så stämmer det säkert.

Så fungerar kompressionsstrumpor
Testa strama strumpor

Fungerar alla kompressionsstrumpor lika bra?

Nej, om kompressionsstrumporna ska kunna ge en medicinsk effekt måste materialet vara extremt stramt och elastiskt och ge ett graduerat tryck som är kraftigast nere vid ankeln och avtagande upp mot hjärtat. Rent tekniskt delas strumporna in i fyra olika kompressionsklasser:


  • 0. Ger ett tryck på under 15 millimeter kvicksilver (mmHg). Kan verka avlastande för trötta ben och ge en känsla av muskelstöd, men har enligt forskningen ingen påvisbar effekt

  • 1. Ger ett tryck på 15–20 mmHg och klassificeras som medicinsk kompression klass 1. Forskning har visat att denna typ av strumpor gynnar återhämtningen.

  • 2. 20–30 mmHg, medicinsk kompression klass två. Används oftast efter operation av åderbråck och liknande.

  • 3. 30–40 mmHg, medicinsk kompression klass tre. Ordineras av läkare eller behörig sjukvårdspersonal och används efter komplicerade kärloperationer.


Välj strumpor som ger ett tryck på 15–20 mmHg. Det är inte alla tillverkare som anger trycket, men om de utlovar medicinsk kompression kan du oftast räkna med att effekten av strumporna är bra.

Kompressionsstrumpor


Finns det några nackdelar med kompressionsstrumpor?

Nej, det finns inga studier som tyder på det. Men har du känslig hud kan den bli irriterad om strumporna sitter åt för hårt. Dessutom är kompressionsstrumpor varmare och dyrare än vanliga sportstrumpor.

Vilken storlek på kompressionsstrumporna ska jag välja?

Bra fråga! Det är också en av de viktigaste detaljerna att tänka på när man väljer modell, eftersom strumpans tryck beror på storleken på dina vader och att strumpans tryck sjunker ju smalare dina vader är. Därför behöver du – förutom din skostorlek – känna till omkretsen på dina vader vid köptillfället. Många kompressionsstrumpor finns av den anledningen i flera olika storlekar, för att de både ska passa skostorleken och omkretsen runt vaden.

Kompressionsstrumpa från Newline.

Kompressionsstrumpa från Newline.

Vad är s.k. leg sleeves?

Leg sleeves är egentligen bara en kompressionsstrumpa utan strumpdel – alltså ett komprimerande skaft som sitter runt vaden. Det har inte samma effekt på blodets återflöde, men ska fungera lika bra som en strumpa när det gäller muskelstödet. Leg sleeves är särskilt populära bland triatleter, som kan ha på sig dem innanför våtdräkten.

När ska jag använda kompressionsstrumpor?

De flesta använder strumporna efter hårda träningspass och tävlingar för att främja återhämtningen. Men vissa upplever också att benen känns fräschare när de löper, och använder dem när de tävlar. Det är upp till dig. Undvik dock att sova i strumporna.

Kompressionsstrumpa från Pressio av återvunnen nylon.

Kompressionsstrumpa från Pressio av återvunnen nylon. 

Använder eliten kompression?

Många elitlöpare använder kompressionsplagg i samband med sin återhämtning. Däremot är det inte lika många som tävlar i kompressionsplagg. Den brittiska f.d. världsrekordhållaren i maraton, Paula Radcliffe, använde dock ofta långa kompressionsstrumpor och hon var en av dem som gjorde plaggen populära. New York Marathon-vinnaren Meb Keflezighi tävlar också nästan alltid i kompressionsstrumpor.

Hur tar jag på mig mina kompressionsstrumpor?

Det låter kanske lite banalt, men det krävs faktiskt övning för att ta på sig ett par kompressionsstrumpor så att de sitter riktigt bra utan att de spricker för det.

Så tar du på dig kompressionsstrumpor
Så tar du på dig kompressionsstrumpor

Är det skillnad på strumpor för män respektive kvinnor?

I princip nej, men vissa tillverkare använder olika mått för män resp. kvinnor. Om du är man med smala ben, så innebär det att du kanske bör köpa en strumpa för kvinnor, och tvärtom om du är en kvinna med tjocka vader.

Kan strumporna användas till annat än löpning?

Ja, definitivt. Som tidigare nämnts är de utvecklade för medicinskt bruk, och den medicinska effekten är också den som är vetenskapligt bevisad. Om du ska flyga långt, sitter eller står mycket på jobbet, eller har besvär rent allmänt med trötta och tunga ben, så kan kompressionsstrumpor hjälpa. Använd dem därför gärna till vardags.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: