GPS-klocka Garmin Forerunner
Garmin Forerunner 255 Music

Sex överraskande funktioner du bör testa

Du har säkert redan koll på farten, sträckan och pulsen, och säkert också på smartklockefunktioner som väderprognoser och sms-meddelanden. Men den lilla träningsklocka som du springer runt med på handleden, har garanterat en lång rad funktioner som du inte känner till men som kan ta din träning till en helt ny nivå. Här är sex funktioner som är värda att titta närmare på.

28 oktober 2022 av Christian Thestrup

Karta och hitta hem-­funktion

De flesta träningsklockor har avancerade navigeringsfunktioner, och särskilt hitta hem-funktionen ger bra möjligheter att dra iväg på äventyr utan att hamna vilse. Du kan till exempel springa i obanad terräng och utforska helt okända områden. Med hjälp av klockan kan du sedan lätt hitta tillbaka till din utgångspunkt igen.

2 Running Dynamics

Många nya löparklockor ger dig en bra insikt om hur du springer: hur många steg du tar i minuten, hur mycket du rör dig upp och ned för varje steg, hur du belastar höger respektive vänster ben osv. Allt det ger dig en unik möjlighet att jobba på och förbättra din löpning, så att den blir effektivare. Du kan också förebygga en skada i god tid innan den uppstår, om du t.ex. kan se att belastningen på höger och vänster ben plötsligt börjar att skilja sig åt. 

3 Watt

Watt är en s.k. game­changer i löparvärlden, och med den senaste generationen träningsklockor kan wattvärdet snabbt avläsas med en titt på klockan. Medan hastigheten påverkas av t.ex. vinden och om du löper uppför eller nedför en backe, och pulsen reagerar med viss fördröjning på ändringar av intensiteten, så ger watt ett kvitto på hur hårt du tar i. Det är ett bra verktyg för att planera träningen eller disponera krafterna i t.ex. ett lopp.

4 Sömn

Nattsömnen är nog den viktigaste parametern för att du ska utvecklas som idrottare. Det är när du sover som kroppen bygger upp sig och blir starkare. Sover du för lite eller för dåligt så tillgodogör du dig inte träningen och risken för skador, överträning och sjukdom ökar. Använd därför klockan för att hålla koll på din sömn och för att optimera sängtider, temperatur- och ljusförhållanden i ditt sovrum, samt allt annat som påverkar din nattsömn.

5 HRV-Status

Heart rate variability betyder förkortningen, vilket är en avancerad form av pulsmätning som länge har använts för att beskriva hur stor belastningen på kroppen är. Många träningsklockor reggar HRV antingen via ett test på ett par minuter, eller medan du sover. Det ger en bra inblick i hur kroppen mår. Det kan visa om du tränar för lite eller för mycket, om du är på väg att bli sjuk eller på något annat sätt är överbelastad och behöver vila.

6 Intervall­träning

Intervaller är tuffa, men just därför är de också effektiva för att din formkurva ska gå uppåt. Använd klockan för att planera dina intervaller, eller använd några av de förprogrammerade löppassen som finns i många klockor. Spring intervaller 1–2 gånger i veckan, både långa uthållighetsintervaller och kortare konditionsintervaller. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: