© Kenneth Drabæk

Välj rätt löparskor

Löparskorna ska vara skräddarsydda för dig.

19 maj 2011 av Lasse Lyhne

För en löpare är ett par löparskor det absolut viktigaste i utrustningsväg. Springer man i gamla tennisskor är risken stor att man råkar ut för en skada. Löparskorna är gjorda för att springa med och de ger bra komfort och stöd. Det ökar löplusten avsevärt. Läs här hur du väljer en löparsko som passar just till dig.

Kilar En del löparskor har inbyggda kilar av ett styvare material på insidan av mellansulan. Syftet är att foten ska få stöd så att den inte vinklas för mycket inåt under stegavvecklingen. Om stödet är för svagt kan det leda till en skada.

TIPS: En löpstilsanalys hos en löpskospecialist kan hjälpa dig att ta reda på vilken typ av stöd du behöver.

Yttersula Slitsulan är den del av skon som har kontakt med underlaget. Den är gjord av ett slitstarkt gummi som skyddar mellansulan och ger bra fäste.

TIPS: Löper du i skogen bör du välja en sko med kraftig yttersula.

Häl De flesta landar på hälen när de löper. Hälen är därför försedd med ett stötdämpande material. Skotillverkarna har olika patenterade lösningar baserade på luftkuddar, gelé, skum eller andra stötabsorberande material. Ofta är hälen rundad. Det gör att löpsteget avvecklas smidigare.

TIPS: Det är inte alla som landar på hälen. Ett löptest i en löpskobutik kan avslöja om du är en s.k. hällöpare.

Ovandel Längst fram är löparskons ovandel rymlig, luftig och ventilerande. Det ger mindre fotsvett. Det generösa utrymmet gör också att skon inte skaver mot fötterna så att du får skavsår. Baktill ska ovandelen sitta tajt.

TIPS: Det bör finnas ett utrymme på 1–1,5 cm framför tårna i skon. Fötterna svullnar nämligen.

Plös Plösen är ofta tjock och bred. Det förhindrar skosnörena från att trycka obehagligt på vristen.

TIPS: Löparskorna ska sitta lagom hårt. Snöra åt dem stramt, utan att de irriterar.

Innersula Den lösa innersulan inne i skon ger extra stötdämpning och stöd för hålfoten.

TIPS: Det finns extra tjocka inläggssulor att köpa till. Det är bra om man har lätt för att bli skadad.

Logga Många gånger finns loggan inte där bara för syns skull. Materialet bidrar ibland till stödet i ovandelen så att skon sitter bättre på foten.

TIPS: Se till att skon inte trycker på vristen.

Mellansula Mellan sulan är gjord av ett stötdämpande skum- eller gelématerial. Det skyddar kroppen mot de stötar som uppstår varje gång foten sätts ned mot marken.

TIPS: Mellansulematerialet finns i olika hårdheter. Ju tyngre du är, desto hårdare sula behöver du.

Se också vår stora testavdelning där vi testar löparskor.

Så väljer du rätt löparskor

Gå till en specialbutik Om du vet exakt vilka löpskor som passar kan du mycket väl beställa dem på Internet. Annars bör du gå till en specialbutik för löpare. Där finns utbildad personal som hjälper dig att testa olika skor och du får värdefull vägledning.

Pröva skorna Trots alla experters råd och vägledning så är det du som måste bedöma om skorna passar. De ska sitta bekvämt utan att irritera på foten.

Byt skor i tid Löparskornas stötdämpning försämras med tiden och förlorar därmed sin funktion. Tumregeln säger att ett par löparskor håller i cirka 100 mil. Det stämmer dock inte alltid. Är du t.ex. en tung löpare som mest springer på asfalt så bör du skaffa nya skor efter 70–80 mil.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: