Vad säger priset om löpskorna?

En studie med 134 867 tester av löpskor avslöjar att dyra löpskor inte alltid är bättre än billiga.

29 september 2015

Oftast finns det ett starkt samband mellan pris och kvalitet. Det gäller när man tar in på hotell, köper bil eller går på restaurang, men det gäller inte när man jämför löpskor.

Dyra är inte bättre Det är slutsatsen i en stor studie som gjorts av sajten RunRepeat.com. Man har jämfört 134 867 tester och utvärderingar från användare av totalt 391 par löpskor från 24 olika märken. Och slutsatsen är relativt tydlig: dyra löpskor klarar sig inte bättre än billiga. Tvärtom! Om man tittar på de 10 dyraste löpskorna i studien så klarar de sig 8 procent sämre än de 10 billigaste skorna.

Stora variationer Det finns dock stora variationer inom alla prisklasser och således både bottennapp och fullpoängare bland skorna i såväl de dyrare prisklasserna som i de billigare. Vilka slutsatser kan man då dra av detta? Tja, frågar man mannen bakom studien, Jens Jakob Andersen, så är budskapet till konsumenten att lita mer på sin känsla och andras erfarenheter och mindre på löpskoföretagens marknadsföring:

Prioritera bra passform – Nu ska man inte tolka resultaten i studien som att alla löpare plötsligt ska börja köpa billiga löpskor. Studien visar dock att det är viktigt att få ut information om att dyra löpskor inte alltid är bäst. Stora marknadsföringsbudgetar från sportskoföretagen dikterar i hög grad vilka löpskor som blir populära. Detta gör att många konsumenter köper löpskor för att de är ”inne” (och är dyra) i stället för att de köper löpskor som andra löpare rent faktiskt är nöjda med. Min egen hållning gällande valet av löpskor är att passformen är den viktigaste parametern. Man bör köpa den sko som man tycker känns bäst på foten i stället för den sko som syns mest i medierna.

Här hittar du översikten med resultaten för alla skor:

Källa: runrepeat.com

Här kan du läsa hela studien: runrepeat.com

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: