Fakta: Terränghybridsko som understödjer fotens naturliga rörelser. Kraftigt mönstrad sula, snabbsnörningssystem. 264 g (stl 42).

Löpsko för storstadsterräng

Trots att den är tänkt att användas i både terräng och i omväxlande stadsmiljöer passar Salomons nya hybridsko bättre i skogen än i stan.

## Salomon Sense Pro | |

Plus: Passformen. Sulans suveräna väggrepp på alla underlag.

Minus: Låg sula, stötdämpningen.

Slutsats: Tanken med att utveckla en hybrid anpassad för stadslöpning är bra, men Salomon har inte lyckats fullt ut med sitt koncept. Det beror främst på en allt för hård dämpning och ett alldeles för litet häldropp.

Pris: 1 400 kr.

www.salomon.com

Salomon har öronmärkt den här nya skon för stadsterräng, och därför har vi testat den på grusvägar i parker, på leriga stigar, på gräsmattor och i alla andra mer eller mindre ”naturliga” områden som finns i en urban miljö.

Sulan ger ett överlägset väggrepp på alla slags underlag. Även på asfalt tar sig skon fram tyst och fint utan att greppet sviktar någon gång. Dessutom greppar skon bra på löst underlag. Tyvärr håller resten av skon inte måttet lika bra.

Stötdämpningen är minst sagt dålig med tanke på att skon är tänkt att användas på fasta underlag. I kombination med en liten höjdskillnad mellan häl och tå (6 mm) så innebär det att vaderna belastas mer. Om man är van vid att springa i vanliga löpskor, bör man vara varsam så att man inte blir skadad.

På det hela taget har vi svårt för att utröna skons löpdynamiska funktion. Efter en barfotatrend med minimalistiska skor börjar tillverkarna så smått återgå till en mer klassisk löpskodesign med ett större ”häldropp” och mer dämpning i sulan. Några få tillverkare håller kvar vid minimalismen där benmusklerna får ta upp mer av stötdämpningen, och sulan är så smidig att man känner minsta ojämnhet i terrängen.

Men Salomon placerar sig med den här skon i gränsområdet med en hård och låg – men inte utpräglat minimalistisk – sula. Det som är bra med det är att de skapat en hybrid som förenar det bästa från två världar.

Vi upplever dock att skon hamnar mellan två stolar, eftersom vanliga löpare utsätts för mer belastning pga. designens minimalism, samtidigt som vana barfotalöpare upplever att skon är för klumpig. Synd, för med ett lite större häldropp och lite bättre dämpning hade det här varit en perfekt sko även för stadslöpning.

Passformen är bra, sulan är perfekt och detaljer som en gedigen tåförstärkning och ett smart snörningssystem gör att skon ändå fungerar hyfsat i stan och i terrängen. Men som skon är nu är vi inte helnöjda.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: