Produktinfo: Lätt trailsko med Adiprene+-stötdämpning i häl och framfot. Kraftigt mönstrad AdiZero Traxion-sula med stabiliserande vridningsdetaljer i mittfoten. Flexibel och uppdelad framfot. Vikt (storlek 43): 310 gram.

Lätt trailsko med bra grepp

Adidas har tagit täten i kategorin med trailskor genom att skapa en sko som imponerar. De som designat AdiZero har gjort ett riktigt bra jobb.

Adidas AdiZero XT Trailskor | |

Passform: Omsluter foten riktigt bra. Inget som irriterar trots de tunna materialen.

Kvalitet: Funktionell trailsko som tillverkats i material av högsta kvalitet.

Prisvärd: En utmärkt trailsko för 1 100 kronor. På gränsen till att vara ett supererbjudande.

Slutsats: Skorna imponerar från första stund. De fungerar lika bra i lerig terräng som på snöiga vintervägar. Dessutom är vikten låg och stötdämpningen utmärkt, vilket sammantaget gör AdiZero XT till en av årets bästa löpupplevelser.

Pris: 1.100 kr.

www.adidas.se

Adidas senaste sko på traillöpningssidan heter AdiZero XT. Det är en sko som fungerar riktigt bra på små, knixiga skogsstigar. Under själva löprundan fungerar skon utmärkt, och trots att den har kraftiga dobbar så känns skon mjuk att springa i på asfalten. Det beror på att skon är dämpad både fram och bak.

Ute i terrängen kommer dock AdiZero XT mest till sin rätt eftersom det är där man får användning för skons alla detaljer. Dobbarna i sulan gräver sig effektivt ned i underlaget och gör att du aldrig förlorar fotfästet. Men det är inte bara sulan som imponerar; hela skon ger ett gediget intryck. För även om sulan har låg profil och skyddar hyfsat bra över fotleden så har Adidas lyckats stoppa in rejält med stötdämpning i både häl och framfot. I kombination med den mycket smidiga sulan blir löpningen både behaglig och effektiv.

Den sköna löpkänslan beror också mycket på skons låga vikt. 310 gram i storlek 43 är rekordlågt för en trailsko och innebär att man inte slösar lika mycket energi med Adi- Zero XT på fötterna. Skorna fungerar till och med att springa snabba tempopass med i terrängen. Och skulle man hamna på leriga och tungsprungna skogsstigar så fungerar skorna lika bra på det underlaget. I en typisk svensk skog visar skorna inga svaghetstecken. Väggreppet, stötdämpningen och även stabiliteten är mycket bra.

Trots de tunna materialen trivs fötterna riktigt bra i skona. Det finns inget som skaver eller trycker. Om det bland annat är tack vare – eller på grund av – den speciella plösen, är vi inte riktigt eniga om. Hur som helst sitter den ena sidan av plösen fast hela vägen ned i skon, medan den andra sidan av plösen sitter fast halvvägs ned i skon. De första gångerna man tar på sig skon känns det också lite annorlunda. Men i och med att ingen testare fick skavsår på löprundor upp till två timmar, så har vi inget negativt att säga om den designen.

Det finns inte många minuspoäng att dela ut till Adidas. Det är uppenbart att tyskarna hör till pionjärerna när det gäller att utveckla skor för traillöpning. I AdiZero XT har de samlat ihop det mesta av det bästa och skapat en produkt som är perfekt in i minsta detalj. Nästan. För ska vi dela ut två små minuspoäng, så är det för skosnörena som bara hänger och fladdrar och för att skon är vattenotät. Räkna därför inte med att komma torrskodd hem från rundan.

Står du ut med blöta fötter och i stället gläds över att vattnet som tränger in lika snabbt rinner ut igen, och att skon torkar på rekordtid, så kan också minustecknen bli till plusbetyg.

  • Våra testare imponerades över hur bra den lätta AdiZero XT klarade utmaningarna i den krävande vinterskogen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: