Köpguide: Så väljer du rätt trailskor

Innan du bestämmer dig för vilka trailskor du ska köpa – alltså skor till höstens och vinterns löprundor i regn, snö och halka – så bör du överväga följande punkter.

19 februari 2019 av Martin Kreutzer

Under hösten och vintern då regn, snö och kyla tillhör vardagen så inbjuder terrängen till många sköna löprundor. Förutsättningen är dock att man har ett par grovmönstrade löpskor – s.k. trailskor – på sig. Men innan du går ut köper nya skor är det bra om du vet vilka krav de ska uppfylla:

Tåskydd När du springer i terrängen är det lätt att snubbla över stenar och rötter. När det sker kommer du att uppskatta om tåpartiet är förstärkt. Ett tåskydd skyddar både tårna och skorna.

Slitstark ovandel Grus, lera, snöslask och andra krävande underlag sliter hårt på skorna. Därför är det viktigt att ovandelen är tillverkad av ett slitstarkt, smutsavvisande material.

Passform Skorna ska kunna snöras åt hårt så att de sitter bra på foten. Det är viktigt för att du inte ska vricka fötterna i den ojämna terrängen.

Stötdämpning På mjuka skogsstigar behöver du ingen extra stötdämpning. Men när du kommer ut på tjälfrusna grusvägar eller kortare asfaltsavsnitt, kommer du att uppskatta en stötdämpande mellansula. Även då handlar det om att hitta en bra kompromiss.

Sulmönster Kraftiga dobbar ger ett bra grepp på lösa underlag och ett effektivt frånskjut i branta uppförsbackar. Däremot fungerar dobbarna oftast inte lika bra på fasta underlag. Därför bör du även välja sulmönster efter ditt behov. För de flesta löpare är dock en sula med små dobbar bäst eftersom den sultypen är mer allsidig.

Vattentätt membran Ska skon utestänga vatten eller ska den släppa ut vatten lika snabbt som det tränger in? Det kanske låter som ett lätt val, men vattentäta löpskor är inte alltid det bästa valet om du springer i blött vinterföre.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken typ av träningsutrustning önskar du dig mest just nu?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: