Mand løber i natur, Skov, Total, Efterår, Trailløb, Trail løb, Trailrunning, Trail running, flip

5 viktiga punkter när du väljer trailskor

Tänk igenom vad du främst kommer att använda skorna till. Det gör det lättare att hitta en sko som motsvarar dina behov så bra som möjligt.

21 oktober 2010 av Martin Kreutzer

Stötdämpning

Löper du mest på asfalt och grus så är det viktigt att ha en sko med bra stötdämpning. Ett kraftigt pronationsstöd är inte lika viktigt eftersom trailskor främst används på ojämna underlag.

Sulans mönster

Det är perfekt med kraftiga dobbar på mjuka och lösa underlag, men det är inte särskilt bekvämt när underlaget är hårt och fast. Så länge man inte springer i riktigt tuff terräng bör man välja en yttersula som inte har alltför kraftiga dobbar.

Vattentäthet

Vattentäta skor är praktiska om man främst löper på stigar som är lite fuktiga och där man undviker de värsta pölarna. Vill man löpa i alla slags väder och på olika underlag har man ofta nytta av en sko som inte är så tät, men i gengäld klarar av att släppa ut vattnet igen.

Vikt

De riktigt tunga trailskorna är ofta bekväma och bra dämpade. I gengäld märks vikten och den bristfälliga smidigheten när tempot höjs. Om träningsupplägget främst består av tempopass i terrängen, bör man välja någon av testets lättviktare.

Passform

Även om man har fastnat för en modells utseende, så bör man komma ihåg att passformen är viktigast. Kolla en extra gång så att skon kan snöras åt ordentligt på foten och att det finns plats för tårna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: