Fakta: Löparskor med extra tjock mellansula. Snabbsnörningssystem och skyddsplatta i framfoten. Vikt (stl 43): 335 gram.

Tjocka löparskor för storvuxna

Salomons första maximalistiska löpsko är inte dålig, men den har ingen karakteristiskt mjuk ”fetsula”. Salomon Sense Propulse är byggd för tyngre personer.

## Salomon Sense Propulse | |

Plus: Bra passform, slitstark yttersula.

Minus: Oflexibel och tung.

Slutsats: Salomon Sense Propulse är en nischad sko som främst riktar sig till tyngre löpare som landar tungt och som behöver kraftig stötdämpning. För lätta, mer drivna löpare, är skon alldeles för vridstyv, hård och oflexibel.

Pris: 1 500 kr.

www.salomon.com

En av de starkaste trenderna på löpskomarknaden just nu är så kallade maximalistiska skor – skor som har extra tjocka mellansulor för ökad stötdämpning. Salomons första modell i denna kategori heter Propulse.

Skon ser ut som vilken löpsko som helst från Salomon, men med tjockare mellansula. Modellen tillhör kategorin citytrail, men är mer stadslik än trailanpassad.

Skon sitter bra på foten. Det finns mer plats för tårna jämfört med många andra Salomon-skor, och om resten av foten är passformen tajt och bra. Ovandelen saknar sömmar, men har svetsade förstärkningar ovanpå en mycket stark nätväv. Det ger bra ventilation samtidigt som ovandelen utestänger små stenar och grus. Hälkappan är dock mycket hård, och når en bra bit runt bakfoten. Den känns överdriven, och på långa löprundor irriterar den mot hälen. Aj, aj.

Skosnörena utgörs av det välkända snabbsnörningssystemet Quicklace. Det är fortfarande ett av de bästa snörningskoncepten, men en svaghet i den här skon är att plösen är för kort. Det gör att den lilla fickan som snörena ska stoppas in i blir svår att nå.

Mellansulan är extra tjock för att tillgodose löpare med behov av extra stötdämpning. Sulan är lagom bred och Contagrip-yttersulan är slitstark och ger ett bra grepp både på asfalt och grusvägar. I den mycket profilerade sulan fastnar det dock en hel del lera och små stenar.

Skon är designad för tunga löpare och det märks. Mellansulan är vridstyv, oflexibel och hård. Skon är vare sig komfortabel eller dynamisk, såvida man inte väger över 90 kilo och har ett tungt löpsteg. Lätta löpare upplever istället skon som obekväm under långa löprundor. Därmed går man miste om poängen med så kallade feta löpskor, nämligen den kraftiga dämpning som ska ta upp alla stötar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: