Bra löpskor är löparens viktigaste redskap. Det finns dock ett otal modeller att välja på i löpskodjungeln, och därför har vi sammanställt allt du behöver veta inför ditt nästa köp.
Men vilken typ av löpsko passar just dig? Vilka skor klarar sig bäst i test? Och är billiga löpskor lika bra som dyra? Här får du svar på alla dina frågor om löpskor.
Stor löpskoguide – test och tips
- Löpskotest: se vinnarna av Aktiv Tränings löpskotest
- Tips inför löpskoköpet
- Var ska man köpa löpskor?
- Vilka löpskor ska man välja?
- Hur länge håller löpskor?
- Vilken storlek ska man köpa?
- Hur ska de sitta?
- Hur är de uppbyggda?
- Vad är pronation?
- Kan man gå i löpskor?
- Är dyra löpskor bättre än billiga?
- Hur tvättar man löpskor?
Frågor och svar
Löpskotest – Aktiv Träning testar löpskor
När du ska köpa löpskor är både passform, egenskaper, hållbarhet och löpstil viktigt för att löpskorna ska uppfylla dina behov och krav, så att du får ut max av löprundorna.
Aktiv Träning testar löpskor regelbundet. Vi testar marknadens mest relevanta modeller i en viss kategori och sammanfattar våra upplevelser, så att du kan få hjälp att göra rätt val. Våra testare är alla erfarna löpare på olika nivåer och med olika löpstilar. Samtliga skor har testats av snabba, lätta tävlingslöpare och tyngre, långsammare, hällöpare. Skorna har testats både på asfalt, grusvägar och ute i terrängen. Som alltid när det gäller löpskor är det i hög grad individuellt både när det handlar om passform och när det gäller löpkänsla. Prova därför alltid skorna noga vid köptillfället.
De här 12 löpskorna testade Aktiv Träning 2022:
- Adidas Ultraboost 22
- Adidas Adistar
- Asic Gel-Cumulus 23
- Brooks Ghost 14
- Brooks Adrenaline 22
- Hoka Clifton 8
- Hoka Arahi 6
- Mizuno Skyrise 3
- Nike Invincible Run
- Nike Structure 24
- Saucony Ride 15
- Under Armour Mega Clone 2
Vilken blev vinnaren i vårt stora löpskotest? Och vilken löpsko har vi utsett till bästa köp? Klicka på "Ladda ned artikeln" här nedan och se hela testet.
De här 15 löpskorna testade Aktiv Träning 2021:
- Adidas Ultraboost 21
- Asics Gel-Nimbus 23
- Asics GT-2000 9
- Hoka Arahi 5
- Brooks Adrenaline GTS 21
- Brooks Glycerin 19
- New Balance 860
- New Balance 1080 V11
- Mizuno Wave Rider 24
- Mizuno Wave Inspire 17
- Nike React Infinity Run Flyknit 2
- Nike Zoom Structure 23
- Saucony 14
- Saucony Endorphin Shift
- Skechers Performance Gorun 7+
Vilken blev vinnaren i vårt stora löpskotest? Och vilken löpsko har vi utsett till bästa köp? Klicka på "Ladda ned artikeln" här nedan och se hela testet.
De här 16 löpskorna testade Aktiv Träning 2020:
- Salomon Sonic 3 Balance
- Brooks Glycerin 17
- Hoka Clifton 6
- Adidas Ultraboost 20
- New Balance 1080 V10
- Under Armour Machina
- Brooks Adenaline GTS 20
- Saucony Hurricane 22
- 361 Strata 3
- Nike React Infinity Run Flyknit
- Hoka Ahari 4
- Reebok Forever Floatride Energy 2.0
- Saucony Kinvara 11
- New Balance 860 V10
- Asics Glideride
- Asics Evoride
Vilken blev vinnaren i vårt stora löpskotest? Och vilken löpsko har vi utsett till bästa köp? Klicka på "Ladda ned artikeln" här nedan och se hela testet.
De här 16 löpskorna testade vi 2019:
- Nike Zoom Vomero 14
- Adidas Solar Drive
- Nike Epic React 2
- Under Armour Hovr Infinite
- Asics Gel-Nimbus 21
- Asics GT-2000 7
- Adidas Ultraboost 19
- Brooks Ghost 11
- Brooks Adrenaline GTS 19
- New Balance 1080V9
- New Balance Rubix
- Saucony Hurricane ISO 5
- Saucony Ride ISO
- Reebok Floatride Energy
- Hoka One One Bondi 6
- Hoka One One Ahari
Vilken blev vinnare i vårt stora löpskotest? Och vilken löpsko har vi utsett till bästa köp? Klicka på "Ladda ned artikeln" här nedan och se hela testet.
De här 16 löpskorna testade vi 2018:
- Nike Epic React
- Brooks Levitate
- Saucony Ride 10
- ON Cloudsurfer
- New Balance 1080 V8
- Adidas Supernova
- Asics Gel-Nimbus 20
- Diadora Blushield Mythos V2
- Brooks Adrenaline GTS 18
- Asics GT-2000 6
- Hoka One One Clifton 4
- Puma Speed 600 Ignite 3
- Saucony Liberty ISO
- Craft V175 Lite
- New Balance 860 V8
- Mizuno Wave Sky
Vilken blev vinnaren i vårt stora löpskotest? Och vilken löpsko har vi utsett till bästa köp? Klicka på "Ladda ned artikel" här nedan och se hela testet.
Tips inför löpskoköpet
1. Köp skorna en och en halv till två storlekar större än vanliga skor. Löpskor är små i storlekarna och dessutom bör det finnas ca 1 cm extra utrymme för tårna, så att de får plats när man springer.
2. Prioritera komforten. Skorna ska kännas bekväma direkt när du tar på dig dem. De får inte klämma åt runt tårna, sitta för löst vid fotleden eller trycka någonstans. Annars är risken stor att det blir värre efter en stunds löpning.
3. Köp flera par. Genom att växla mellan flera par löpskor varierar belastningen mer på fötter och ben. Det minskar skaderisken och även om det påverkar ekonomin mer med detsamma, blir den på sikt densamma.
4. Välj en sko som passar till dig och din löpstil. Ta reda på om du t.ex. vinklar fötterna inåt och behöver en sko som ger extra stöd, och välj en modell med lagom mycket stötdämpning. Om du väger lite mer bör dämpningen vara lite hårdare. Om du däremot är mer lättviktig bör dämpningen vara mjukare.
5. Byt i tid. Löpskor tappar med tiden sin stötupptagningsförmåga. De små luftbubblorna som gör sulan mjuk och fjädrande pressas ihop. Skaderisken blir betydligt högre om man springer i utslitna skor, så byt i tid – 50–80 mils löpning är ett lagom riktmärke.
Var ska man köpa löpskor?
Köp i butik. Passform, komfort och känsla är alla viktiga och subjektiva parametrar. De kan bara bedömmas om man prövar skorna. Besök därför en sportbutik som har ett brett löpskosortiment och en personal som har tid och kunskap att vägleda dig.
Löp i skon. Det är skillnad på att stå och gå i ett par skor och att löpa i dem. Se därför till att löpa lite i de skor du funderar på att köpa. De flesta seriösa sportbutiker har löpband som du kan provspringa på.
Vilka löpskor ska man välja?
Neutrala löpskor är designade för löpare som inte vinklar foten allt för mycket inåt. På senare år har de neutrala skorna tack vare sin uppbyggnad dock blivit stabilare, och de två vanligaste löpskokategorierna har därför närmat sig varandra. Många överpronerande löpare kan därför hitta skor även i denna kategori – och därmed kan de få en mindre kontrollerande och ”roligare” löpsko att springa i.
Pronationslöpskor – dvs. löpskor mot överpronation – har på senare år utvecklats och blivit allt mer bekväma. Fokus har flyttats från att skorna ska förhindra fotens inåtvinkling till att de bromsar farten vid landningen och långsamt bromsar överpronationen. Klassiska pronationsskor med kontrollerande egenskaper har nästan helt försvunnit från marknaden.
Hur länge håller löpskor?
Det är svårt att säga exakt och beror i hög grad på din vikt, löpstil och de skor du löper i. Generellt gäller att lätta, mjuka sulor som t.ex. Nikes React pressas ihop snabbare och blir platta jämfört med hårda, mer kompakta sulor. Man brukar säga att löpskor håller i mellan 50 och 100 mil.
Vilken storlek ska man köpa?
Löpskor är ofta små på storlekarna, och de flesta behöver en och en halv till två storlekar större löpskor jämfört med vanliga skor. Du bör dessutom ha ca 1 cm tillgodo för tårna, så att löpskorna inte trycker mot naglarna.
Hur ska de sitta?
Gå på känslan. En löpsko ska sitta stadigt och bra på foten direkt från det att du tar på dig. Det är inte som förr då skorna skulle ”löpas in”. Välj därför en sko som känns bra på fötterna redan från början.
De flesta löpskor nuförtiden är följsamma från första steget. Mycket styva och hårda skor kan dock behöva mjukas upp med två-tre mils löpning.
Välj en ovandel som sitter bra och som låser fast din fot vid mellansulan utan att något trycker mot tårna eller skaver. Behöver du extra stabilitet, bör du välja en sko med hård hälkappa. Välj en mellansula som är bekväm och som samtidigt ger dig den stabilitet du behöver. Välj en sko med en yttersula som passar till det underlag som du brukar springa mest på.
Vad är pronation?
Om foten vinklas för mycket inåt vid avvecklingen så kallas det överpronation. Överpronation ger en onaturlig vridning i foten, knät och höften och kan ge upphov till många olika löparskador, t.ex. hälsene- och benhinneinflammation. Skorna är det viktigaste redskapet när det handlar om att motverka överpronation. De senaste åren har man frångått att lägga in hårda kilar i skorna som bromsar fotens inåtvinkling. I stället jobbar man med en dynamisk och smidig kontroll som bromsar hastigheten för överpronationen. Man kan överpronera i bakfoten, mittfoten eller framfoten, och det avgör vilka skor man ska välja. Man kan få reda på hur mycket man pronerar i en löpskobutik eller hos en sjukgymnast med idrottsmedicinsk kompetens.
Hur är de uppbyggda?
En löpsko består i grunden av tre delar: ovandel, mellansula och yttersula. Dessa bidrar var och en till skons stabilitet och stötdämpning och till löpkänslan rent generellt. Vad du bör prioritera allra mest beror mycket på din löpstil och dina individuella preferenser.
Kan man gå i löpskor?
Ja, det kan du även om löpskorna inte är anpassade för det. Du sliter onödigt mycket på dem om du går i dem. Undvik också att använda löpskor vid styrketräning och bollspel. Skorna är rätt höga och inte gjorda för vridrörelser.
Är dyra löpskor bättre än billiga?
Nej, det kan man inte säga. Dyra löpskor består ofta av fler och dyrare tekniska lösningar som gelkuddar, skum med olika densiteter, styva torsionkomponenter och tryckavlastande skum. Det är inte alls säkert att du har nytta av allt det, så välj en löpsko som passar till just din löpstil oberoende av priset. Undvik helst lågprisskor på stormarknaden (även från etablerade märken) för 700–800 kr eftersom de ofta är av mycket sämre kvalitet.
Hur tvättar man löpskor?
Om löpskorna är smutsiga kan du tvätta av dem med en mjuk borste, varmt vatten och lite tvättmedel. Undvik att stoppa dem i tvättmaskinen eftersom det kan förstöra limmet som skorna är ihopsatta med.

De tre huvuddelarna: ovandel, mellansula och yttersula
Löpskons anatomi
Ovandel
Löpskons ovandel förbinder foten med mellansulan. Ovandelen avgör hur tajt skon sitter på foten och bidrar i hög grad till hur bekväm och luftig skon är. Moderna ovandelar är ofta sömlösa och är antingen ”vävda” av en enda lång tråd (knit) eller hopsatta av några nätvävsbitar (engineered mesh). Ovandelens bakre del kallas hälkappan. Den är ofta skålformad och tillverkad av ett hårt plastmaterial. Hälkappan håller bakfoten på plats när man springer och bidrar samtidigt med stabilitet. Plösen är den ”flärp” som sitter precis över vristen i skon. Dess främsta uppgift är att skydda mot trycket från skosnörena. På senare år har vi sett en tendens att plösen har blivit en så kallad monoplös, som sitter fast på ena sidan på skon. Många av de nya ”stickade” ovandelarna är helt utan plös.

Löpskons mellansula
Mellansula
Mellansulan är löpskons hjärta. Det är den som dämpar stötarna från underlaget, stödjer dig vid landning och frånskjut och i hög grad påverkar löpkänslan. Mellansulan kan vara mer eller mindre hård. Generellt gäller det att tyngre löpare har behov av en hårdare mellansula eftersom de ofta trycker ihop mellansulan mer. I slutänden är det dock individuellt vad man föredrar att löpa med. Stabiliteten i skon avgör hur mycket foten inåtvinklas vid varje steg (pronation). Den kan styras med hjälp av kilar eller olika densiteter – alltså hårdheter – i mellansulans skum. Droppet beskriver höjdskillnaden mellan hälen och framfoten i mellansulan. Ett lågt dropp ger oftast ett mer naturligt löpsteg, men belastar också hälsenorna mer.

Löpskons yttersula
Yttersula
Yttersulan är den del av löpskon som kommer i kontakt med underlaget. Dess främsta uppgift är att skydda mellansulan och se till att du inte halkar. Det sistnämnda är lätt att glömma bort. Det är dock en rätt viktig faktor, för ju mindre skon halkar till vid frånskjutet, desto snabbare blir löpsteget och desto mindre belastas benmusklerna. Yttersulan är oftast tillverkad av ett gummi som både är slitstarkt och relativt halksäkert. Ofta används så kallad blown rubber, som är en lättare och mer flexibel gummityp. Yttersulans mönster påverkar vilket underlag den passar bäst på. Asfaltsskor har ofta ett rätt platt mönster, medan trailskor har större dobbar. Yttersulan kan vara försedd med en så kallad torsiondetalj som förbinder häl och framfot. Den minskar vridningen av skon och ger därmed bättre stabilitet, samtidigt som den kan ge en liten fjädrande kick vid frånskjutet.

Plösen på en löpsko
Har du koll på löpskosnacket? Vi hjälper dig förstå de tekniska begreppen
- Stadga
Begreppet beskriver löpskons förmåga att ”låsa” fast foten i skon – alltså den stadga för foten, och särskilt för hälen, som skon ger. Bra stadga, eller lockdown, gör att foten inte glider i skon och att stabiliteten i kurvor blir bättre. Denna egenskap möjliggörs av både snörningssystemet och ovandelen.
- "Stickad" ovandel
Här handlar det om en ovandel som vävts ihop av en lång tråd och formats efter fotens utseende för att skapa bra passform och stöd. Själva metoden är mer kostbar än t.ex. konstruerad nätväv.
- Dropp
Droppet är mellansulans höjdskillnad från framfot till häl. Ju lägre dropp, desto mindre höjdskillnad. Ett lågt dropp ger en snabbare stegavveckling och kortare tid för pronationsfasen och därmed mindre rotation upp genom benet. Om droppet är för lågt kommer vaderna och hälsenan att belastas mer.
- Konstruerad nätnäv
En ovandel tillverkad av en specialdesignad nätväv där förstärkningar, stöd och ventilation har placerats på de ställen där den gör extra nytta. Oftast lite billigare än en stickliknande ovandel.
- Spänst
Spänsten är skons, eller rättare sagt mellansulans, förmåga att återfå sin ursprungliga struktur och fason – alltså skons förmåga att dämpa stötar och samtidigt ge så mycket energi tillbaka vid frånskjutet att man inte tappar fart. Det kan vara både bra och dåligt att sulan är spänstig. På långa, lugna pass är det inte säkert att behovet av en spänstig sula är så stort. Men om man tävlar eller löper intervall- och tempopass, är det bra om man kan utnyttja den energi som trycks ned i skorna.
- Stegavveckling
Beskriver fotens arbete från det att den sätts ned i marken tills det man skjuter ifrån igen. Sättet skon är konstruerad på påverkar stegavvecklingen – eller frånskjutet. Det handlar om hur hård skon är samt hur sulan och formen på skon ser ut. En löpsko ska helst främja en naturlig stegavveckling samtidigt som den ska ge stöd på rätt ställen.
- Tåbox
Tåboxen är skons framdel – det område där tårna befinner sig. Tåboxen ska vara tillräckligt bred så att tårna inte kläms ihop, och tillräckligt låg så att framfoten får bra stadga. Materialet i tåboxen får gärna ge med sig lite så att tårna kan röra sig.
- Plös
Plösen är ”tungan” som går upp över vristen och skyddar mot tryck från skosnörena när de dras åt. I moderna löpskor är plösen ofta fastsydd i ovandelen. Det gynnar både passformen och stadgan i skon.

Tåboxen på en löpsko