Fakta: Stabilitetssko med ovandel av luftig Flymesh och pronationsstöd längs hela mellansulan. Vikt: 312 gram (stl 44).

Stabil och dynamisk löparskor

Namnet skvallrar om att Nike Air Zoom Odyssey är tänkt att användas till långpass. Den nya stabilitetsskon fungerar också utmärkt som mängdträningssko.

## Nike Air Zoom Odyssey | |

Plus: Bra och mycket dynamiskt pronationsstöd.

Minus: Yttersulan ger dåligt grepp på lösa underlag.

Slutsats: Odyssey är en mycket välkommen medlem i Air Zoom-familjen. Det är en stabil asfaltssko för tyngre löpare. Skon känns ändå lätt och dynamisk att löpa i.

Pris: 1 500 kr.

www.nike.com

Air Zoom-serien är Nikes flaggskepp när det handlar om löparskor. Till skillnad från flera av Nikes andra skor som också är populära bland modefolket, så är den här skokollektionen mer funktionellt inriktad. Air Zoom-serien innehåller klassiker som Pegasus och Structure, och nu har den fått en helt ny medlem.

Odyssey heter skon som nu är Nikes stabilaste sko och därmed förstahandsval för löpare som behöver relativt mycket pronationsstöd. Nike säger själva att Odyssey liknar Structure på steroider, och Odyssey liknar också på många sätt en smidigare version av den gamla stabilitetsskon. Det är alltså inte frågan om någon tung, styv stabilitetssko ur den gamla skolan, utan om en lätt (312 g i stl 44) och dynamisk sko.

Ovandelen är gjord av samma Flymesh-material som Structure. Materialet är mjukt och luftigt och saknar helt synliga sömmar. Hälen och plösen har stoppning av mjukt skum och tillsammans ger det en mycket bekväm sko. Vi saknade dock ett extra snörningshål. Med ett sådant hade skon kunnat snöras åt ännu tajtare runt foten.

Det var länge sedan Nike använde sig av pronationskilar för att skapa bättre stöd i sina löpskor. I stället är mellansulan uppbyggd av material i olika hårdheter. Det ger ett smidigare pronationsstöd som förbättrar skons dynamik.

Till skillnad från Structure, som endast har stöd i bakfoten, är stödet i det här fallet fördelat längs hela skon. Det är bra och innebär inte bara bättre kontroll av fotens rörelse, utan också ett mer följsamt stöd. På så sätt är Odyssey en mer dynamisk sko än Structure.

Den är långt ifrån någon tävlingssko; istället är den en av de styvaste och hårdaste i Nikes sortiment. Som slitstark asfaltssko för halvtunga (80+ kg) löpare passar den dock bra.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: