Löpskor
Löpskor

Här får du svar på några vanliga frågor om löpskor. 

© iStock

Sex frågor om löpskor

Kan man gå i sina löpskor? Och är dyra skor bättre än billiga? Här får du svar på några vanliga frågor om löpskor.

8 augusti 2021 av Claus Bjarnø og Lasse Lyhne.

Hur länge håller ett par löpskor?
Det är svårt att säga exakt och beror i hög grad på din vikt, löpstil och de skor du löper i. Generellt gäller att lätta, mjuka sulor som t.ex. Nikes React pressas ihop snabbare och blir platta jämfört med hårda, mer kompakta sulor. Man brukar säga att löpskor håller i mellan 50 och 100 mil. 

Hur tvättar jag dem?
Om skorna är smutsiga kan du tvätta av dem med en mjuk borste, varmt vatten och lite tvättmedel. Undvik att stoppa dem i tvättmaskinen eftersom det kan förstöra limmet som skorna är ihopsatta med. 


Behöver löpskor ”löpas in”?
Det behövs oftast inte. De flesta löpskor nuförtiden är följsamma från första steget. Mycket styva och hårda skor kan dock behöva mjukas upp med två-tre mils löpning.


>>Läs våra stora tester av de nyaste löpskorna och få svar på alla dina frågor gällande valet av löpskor DIREKT HÄR.<<


Vilken storlek ska jag köpa?
Löpskor är ofta små på storlekarna, och de flesta behöver en och en halv till två storlekar större löpskor jämfört med vanliga skor. Du bör dessutom ha ca 1 cm tillgodo för tårna, så att skorna inte trycker mot naglarna. 


Kan jag gå i mina löpskor?
Ja, det kan du även om skorna inte är anpassade för det. Du sliter onödigt mycket på dem om du går i dem. Undvik också att använda löpskor vid styrketräning och bollspel. Skorna är rätt höga och inte gjorda för vridrörelser.


Är dyra skor bättre än billigare? 
Nej, det kan man inte säga. Dyra skor består ofta av fler och dyrare tekniska lösningar som gelkuddar, skum med olika densiteter, styva torsionkomponenter och tryckavlastande skum. Det är inte alls säkert att du har nytta av allt det, så välj en sko som passar till just din löpstil oberoende av priset. Undvik helst lågprisskor på stormarknaden (även från etablerade märken) för 700–800 kr eftersom de ofta är av mycket sämre kvalitet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: