Så väljer du rätt vinterlöpskor

Med ett par specialdesignade vinterlöpskor så blir det förrädiska underlaget mer lättframkomligt och det blir både roligare och mer motiverande att löpträna.

Kanter Runt tårna bör det finnas tjocka förstärkningar. Dels för att skorna inte ska bli sönderrivna, dels för att fötterna ska skyddas. Materialet bör vara relativt hårt, men det får inte vara så hårt att det går ut över passformen.

Lätt vikt När du löper på ojämna, glatta underlag, ska du löpa med korta, snabba och dynamiska löpsteg. Det kan därför vara bra med en lätt sko som understödjer en dynamisk löpstil.

TIPS: Om du löper långt i terrängen bör du undvika allt för lätta skor och i stället välja ett par som är mer komfortabla.

Passform Om underlaget är förrädiskt så är det viktigt med en bra markkontakt. Välj därför en sko som sitter åt kring foten och som ger maximal markkontakt.

Kraftig sula Sulan är hjärtat i en trailsko. Det är sulan som ger greppet och håller dig på benen. Om du löper i snö och lera behöver du en kraftig sula som gräver sig ned i underlaget. Ju större avståndet är mellan dobbarna i sulan, desto mindre är risken att smuts och snö fastnar mellan dem. Sulan ska vara gummibelagd för att tåla slitaget.

TIPS: En del sulor har inbyggda plattor som skyddar mot stenar.

Ovandel Skons ovandel ska vara stark och smutsavvisande. Det kan också vara bra om ovandelen är gjord av ett vattentätt goretexmaterial.

TIPS: Om vattnet inte kan komma in i skon, kan det heller inte komma ut. Om vattnet kommer in uppifrån så blir strumpan garanterat blöt.

Stötdämpning En stötdämpande mellansula är en kompromiss eftersom den ska vara både stötdämpande och lagom hög, utan att stabiliteten försämras och man riskerar att vricka sig. Ju ojämnare underlaget är, desto lägre bör sulan vara.

Dubbar Om du löper på ren is så är det ett måste med dubbar. De greppar effektivt på glatt underlag och bidrar till att du inte halkar omkull. Med dubbar kan du löpa naturligt på isen och ändå genomföra tempopass.

TIPS: En del skor har dynamiska dubbar som ”försvinner” in i sulan när man löper på asfalt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: