© Andreas Mikkel

Så väljer du rätt vinterlöparskor

Utbudet av vinterlöparskor ökar för varje år och skorna utrustas med alla möjliga funktioner och detaljer. Vi guidar dig till det bästa och smartaste skovalet.

23 oktober 2013 av Martin Kreutzer

Vinterns löprundor blir både roligare och mer motiverande om du skaffar dig ett par riktiga vinterlöpskor. De gör att du slipper frysa om fötterna och du får bättre grepp i både snö, slask och lervälling.

Men vilka skor ska du välja? Och vad bör du tänka extra på vid köptillfället?

Här är fem bra råd inför köpet av vinterlöpskor

Vattentät eller inte: Dina fötter håller sig för det mesta torra om du väljer en vattentät modell. Däremot är vattentäta skor inte lika luftiga och skorna är tyngre och hårdare. Därför är det i hög grad individuellt om man föredrar vattentäta skor eller inte.

Tåparti: I tuff terräng är det särskilt viktigt med ett förstärkt tåparti som skyddar tårna mot stenar och rötter.

Stoppning: Vinterlöpskor behöver inte ha någon tjock stoppning eftersom man ofta har rätt tjocka strumpor på sig. Däremot bör stoppningen vara slitstark så att skon inte förstörs av lera och småkvistar som kommer in i skon.

Stöd: I terrängen är det särskilt viktigt att skon sitter perfekt på foten. I samband med det är de ”band” som går upp över vristen, och som stramas åt med hjälp av skosnörena, en bra detalj.

Mellansula: En bra mellansula bidrar till optimal stötdämpning på hårda underlag – dessutom förhindrar mellansulan att vassa stenar trycker mot de känsliga fotsulorna. Nackdelen med en tjock mellansula är att markkontakten blir sämre.

>>Läs våra stora tester av de nyaste löpskorna och få svar på alla dina frågor gällande valet av löpskor DIREKT HÄR.<<

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: