Så ser du om det är dags att köpa nya löpskor

Får du ont i knäna, skenbenen eller låren när du springer? Då är det kanske dags att byta ut löpskorna. Så kontrollerar du om det är dags att köpa nya löpskor.

1 augusti 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Många löpare drabbas av löparskador helt i onödan eftersom de springer omkring i slitna skor. Knäbesvär, problem med höft- och lårmuskler eller benhinneinflammation i underbenen är några av de besvär man kan drabbas av om man inte köper nya löpskor i tid.

Det kan dock vara svårt att bedöma när det verkligen är dags att köpa nya löpskor. Därför har vi valt ut fyra bra tips till hur du kan kontrollera om dina löpskor har gjort sitt.

Kolla sömmarna

När du har slitit ut det första gummiskiktet i dina skor så kommer det att synas tydligt på sömmarna. Det är en bra indikation på att det är dags att byta ut skorna. Genom att titta närmare på sulan kan man dessutom se huruvida man landar snett med sina skor och ev. bör göra ett löptest.

Hur ser skorna ut inuti?

Om innersulan i skon är kraftigt nedtrampad, leder det ofta till sämre passform samt ökad risk för skavsår och blåsor på foten.

>>Läs våra stora tester av de nyaste löpskorna och få svar på alla dina frågor gällande valet av löpskor DIREKT HÄR.<<

Mellansulan

Mellansulan är skiktet som ligger mellan inner- och yttersulan. Mellansulan förlorar sin elasticitet och spänst allt eftersom, och det leder till sämre förutsättningar för löpning. Man räknar med att en mellansula ungefär håller för 30–50 mils löpning.

Skosnörena

Skosnörena är gjorda för att hålla längre än löpskorna, så om de ursprungliga skosnörena i skorna går sönder eller ser kraftigt slitna ut, så är det en bra indikation på att skon bör bytas ut.

Stort test av löparskor

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: