Produktinfo: Innovativ löparsko med speciell Boost-sula, torsionplatta och flexibel ovandel. Vikt: 273 gram (stl 43).

Nyskapande löpsko som överraskar

Löften om effektiv energiåtergivning och suveränt bra komfort har skapat höga förväntningar på Adidas Energy Boost. Och den här skon lever i högsta grad upp till alla löften.

## Adidas Energy Boost | |

Funktion: Stötdämpningen är utan tvekan i särklass.

Passform: Den smidiga ovandelen gör att passformen blir perfekt.

Prisvärd: Priset ligger på samma nivå som andra löpskor.

Slutsats: Det är kanske lite överdrivet att kalla det för en revolutionerande skoteknik. Men den nya Boost-sulan är med sin suveräna stötdämpning något alldeles extra. I kombination med en smidig ovandel och en låg vikt, så blir resultatet en skön löpsko för snabba asfaltrundor.

Pris: 1 500 kr

www.adidas.com

Det har pratats en hel del om Adidas nya löpsko. Skon är företagets första modell i en serie med skor som sägs ska revolutionera löparvärlden.

Nytänkandet består av ett nytt mellansulematerial som i likhet med en fjäder ska ge tillbaka en massa energi i samband med frånskjutet. Den storyn har vi hört många gånger förut från löpskotillverkare, och varje gång har vi blivit besvikna. Men den skepsisen försvann snabbt när det gäller Boost.

Att man ska kunna sväva fram över asfalten utan att det går åt en massa energi är dock överdrivet. Men skons nya mellansula är hur som helst mycket lyckad.

Adidas har använt en ny sorts skum – eller rättare sagt utvecklat ett nytt sätt att använda den TPU-plast som normalt sett brukar användas för att göra mellansulan mer hållbar.

I Boost-sulan har TPU-plasten formats till en massa små skumgummikulor. Mellansulan liknar ett liggunderlag, och fungerar utomordentligt bra. Och trots att den inte är tjockare än i andra löpskor så ger den en helt suverän stötdämpning.

Samtidigt påverkas inte materialet av temperaturförändringar. Därmed är sulan lika komfortabel i iskyla som i extrem värme.

Resultatet av mellansulans fantastiska egenskaper är att benen känns fräschare efter löprundorna jämfört med ett par vanliga löpskor. Det gör att skaderisken och återhämtningstiden torde minska.

Utmärkande för Adidas sula är att dess extremt mjuka stötdämpning sker utan att skon känns svampig eller klumpig vid fotisättningen för den skull. Kanske kan det därför ligga något i att sulan kan ge en viss fjädrande effekt?

Vår slutsats är i alla fall att Adidas har lyckats göra en stötdämpande sko som samtidigt känns lätt och spänstig att springa med. Därmed får man det bästa från två världar.

Ett extra plus är att TPU-mellansulan har mycket hög livslängd, och att stötdämpningen håller måttet under hela skons livstid. Komfortmässigt är skon också bra och det beror främst på två saker.

Dels är ovandelens material tillverkad av ett extremt töjbart material, s.k. Techfit, som på ett ytterst behagligt sätt – och understött av ett inbyggt band – smiter åt runt foten. Det gör att foten och skon smälter samman bra, och ger en känsla av att man löper i ett par sköna och flexibla sneakers.

Dels bidrar skons smala passform och den åtsittande ovandelen till att skosulan kommer närmare foten, så att kontakten mellan foten och underlaget blir bra trots att stötdämpningen är mjuk.

Det är sällan vi blir riktigt överraskade när vi testar nya löparskor, men när det gäller Adidas Energy Boost så är det ett faktum.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: