Fakta: Löpsko med flera nya tekniker, bra stötdämpning och extra stabilitet. Dropp: 10 mm. Vikt: 300 gram (stl 9).

Lyxig och stabil

Asics MetaRun är en spännande sko och ett bra bevis på att Asics söker nya vägar. Den är stabil, lätt och dynamisk, men också hutlöst dyr.

## Asics MetaRun | |

Plus: Passformen, stabiliteten, dynamiken.

Minus: Priset, greppet på mjuka underlag.

Slutsats: Jämfört med Kayano är MetaRun lättare och lyxigare. Det är en stabil sko med smidig och stabil löpkänsla som är intressant för både lättare och tyngre löpare – såvida man nu anser sig ha råd med den.

Pris: 2 500 kr.

www.asics.com

Nyligen lanserade Asics MetaRun, en löpsko som säljs i begränsad upplaga och som enligt Asics själva är deras mest avancerade sko hittills. Det är också deras dyraste – och lyxigaste – löpsko någonsin. Svart med guldfärgad dekor skvallrar om att de japanska formgivarna vill att skon ska sticka ut i mängden. Med det utgångsläget blir förväntningarna självklart högt ställda.

Förstahandsintrycket av skon är att den är förvånansvärt lätt – ca 20 gram lättare än flaggskeppet Kayano – och har en mycket smidig och väl ventilerad ovandel. Passformen är också följsam och bra tack vare ett nytt nätvävsmaterial. ”Den sitter som en strumpa” var det första en av våra testare sa.

Stödet vid hälen och mittfoten är bland det bästa vi testat i en så här lätt löpsko, och det är bl.a. resultatet av en mycket funktionell ”bygel” utanpå hälkappan som omsluter bakfoten effektivt.

Yttersulan, vars mönster vi känner igen från Asics löpglada asfaltsskor, ger däremot inget vidare bra grepp på snö och i lerig terräng. Där är fästet mot underlaget helt enkelt för dåligt. På asfalt, grusvägar och torra skogsstigar greppar sulan desto bättre.

En annan utmärkande detalj är pronationsstödet av bl.a. kolfiber. Det ser inte bara fräckt ut, det är också mycket funktionellt och motverkar effektivt överpronation. Förutom ett fast grepp runt hälen har tårna lagom med plats. Skon är även lätt att snöra åt och plösen är tillräckligt tjock för att skydda vristen mot trycket från skosnörena.

Den nya mellansulan är uppbyggd av Asics nya Flyte Foam, som ska vara det lättaste mellansulematerialet hittills. Någon revolution känns den dock inte som, och skon hade gärna fått väga ännu mindre. Men såväl lätta löpare som tyngre asfaltslöpare kan ha användning för den – om budgeten tillåter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: