Fakta: Neutral löpsko med extra stötdämpning. Sömfri ovandel, 4 mm häldropp. Vikt: 235 gram.

Löp på moln

Hoka One One har utvecklat en lätt löparsko med tjock dämpning – perfekt till maraton.

## Hoka One One Clifton | |

Plus: Mycket låg vikt. Gedigen stötdämpning och bra spänst.

Minus: Lite bred passform och svår att snöra åt riktigt bra.

Pris: 1 500 kr.

Slutsats: En spännande sko för både träning och tävlingar som halv- och helmaraton. Dämpningen är något alldeles extra och vikten är nästan onaturligt låg. Men det gäller att prova skon noga. Alla gillar inte Hokas skokoncept.

www.hokaoneone.eu

För några år sedan lanserade Hoka sina traillöpskor med tjocka sulor. Men efterhand har det gått upp för fransmännen att stötdämpning inte bara är en fördel för ultratraillöpare, utan också för vanliga asfaltslöpare. Ju mer benen skonas från stötar mot det hårda underlaget, desto snabbare kan man löpa.

Clifton är kulmen på detta konstaterande. Den är Hokas klart lättaste sko, och den är tänkt att användas som tävlingssko i långa asfaltslopp som hel- och halvmaraton. Ovandelen är tunn och sömfri. Skon är luftig och skön, men saknar lite stadga runt foten – snörena måste dras åt hårt för att den ska sitta bra.

Med tanke på sulans tjocklek är skon nästan onaturligt lätt. Det känns som om man går omkring på ett par stora skumkuddar. När man springer känns den tjocka dämpningen tydligt, och medan några av testarna upplevde att den liksom slukade energi och bromsade steget, så upplevde de flesta att skons dämpning har en perfekt balans mellan stötupptagning och spänst och att Clifton ger en fjädrande effekt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: