ASICS METASPEED SKY+
© Asics

Lätt supersko till snabba löppass

Asics har lanserat en ny supersko, MetaSpeed Sky+, som redan har slagit flera rekord. Den låga vikten innebär dock inte bara fördelar.

21 oktober 2022 av Christian Thestrup

ASICS METASPEED SKY+

Fakta: Superlätt löpsko med kolfiberplatta.

Vikt: 205 g (stl 42) / Dropp: 5 mm

Pris: 2 600 kr 

Info: asics.com


Asics har släppt en efterföljare till superskon Metaspeed Sky, som lanserades i fjol. Namnet är Metaspeed Sky+, och Asics tror så mycket på den nya skon att de lät ett antal proffslöpare testa den. Resultatet blev 27 personliga rekord. Det verkar alltså som om Asics har designat en vinnarsko. Och efter att våra testare sprungit i den, måste vi erkänna att även vi blev imponerade.

Metaspeed Sky+ utmärker sig främst för sin låga vikt och utmärkta stötdämpning. Skon har mer av Asics så kallade FF Blast Turbo-skum i mellansulan, vilket ska ge mer energi tillbaka när man avvecklar löpsteget. Om det fungerar i praktiken är dock individuellt, för trots att skon är lätt och skön att springa i var det inte alla testlöpare som upplevde den effekten.

Skons sula verkar mer slitstark än föregångarens och funkar lika bra på slät asfalt – både blöt och torr – som på fasta grusvägar. Däremot saknar sulan räfflor vilket gör att skon inte fungerar i tuffare terräng. Men det är också en sko designad för snabba stadslopp.

Precis som hos föregångaren är huvudattraktionen hos Metaspeed Sky+ den inbyggda kolfiberplattan. Nyheten i den här modellen är att kolfiberplattan placerats högre upp i mellansulan. Det känns tydligt att plattan ökar drivet framåt när man springer, i varje fall om man orkar hålla tempot uppe. Samtidigt gör det låga droppet att vaderna ansträngs mer än i skor med högre dropp. Detta tar ett tag att vänja sig vid, men bidrar också till en högre fart.

Skon har en lätt och luftig ovandel av nätväv, som dock verkar mycket slitstark. De platta sko­snörena låses effektivt och går inte upp lika lätt som runda sko­snören. En av testlöparna upplevde att plösen har blivit lite väl tunn och avskalad, och att skosnörena tryckte mot fotryggen. ”Less is more” är annars något vi brukar uppskatta, men när det gäller plösen i den här skon verkar det annars återhållsamma japanska företaget ha tagit bort lite väl mycket material.

SLUTSATS: 

En lätt och skön löpsko som passar bäst på asfalts- och grusvägar. Bra tävlingssko på sträckor från 5 km till maraton.

 +Lätt, snygg design, bra passform och utmärkt spänst.

 - Plösen har blivit lite för tunn för längre löprundor.

Yttersulan består av Asics egen gummiblandning, Asics Grip. Den är tunn, men ger bra grepp på blöta och torra vägar.
Yttersulan består av Asics egen gummiblandning, Asics Grip. Den är tunn, men ger bra grepp på blöta och torra vägar.© Asics

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: