Fakta: Lätt löpsko, nyutvecklad mellansula, nätvävskonstruktion i två lager och 5 mm häldropp. Vikt: 237 gram.

Lätt sko för lätta löpare

Salmings löpsko utmärker sig med bra passform och en utmärkt mellansula. Men målgruppen är begränsad.

## Salming Distance | |

Plus: Utmärkt mellansula och mycket låg vikt.

Minus: Liten målgrupp.

Slutsats: Salming är förtjänt av uppmärksamheten. Deras löpsko är nämligen spänstig och flexibel och den gör automatiskt att man vill springa fort. Men där ligger också begränsningen – det är ingen mängdträningssko.

Pris: 1 400 kr.

www.salming.com

Salming är ett spännande märke på marknaden. Det svenska sportföretaget har fått en del uppmärksamhet tack vare flera positiva testresultat i andra träningstidningar och via en av landets bästa triatleter, Jonas Colting. Skorna passar in i kategorin för naturlig löpning, där löpsteget inte ska styras särskilt mycket. Det märks bl.a. på den lilla höjdskillnaden mellan hälen och framfoten, den relativt tunna och flexibla mellansulan och en låg vikt på bara 237 gram. Dessa faktorer bidrar också till att skons målgrupp blir begränsad: den passar antingen för lätta löpare med bra löpstil eller som andra sko för tyngre löpare.

När man tar på sig skon känns den rätt bred, men samtidigt gör ovandelens konstruktion att den omsluter foten bra trots att skon är rymlig. Ovandelen är tillverkad av två nätvävslager med massor av stretch. Det ger bra luftighet och ventilation. Mellansulan är gjord av ett skummaterial som Salming kallar Run Lite. Det är ett riktigt bra skum – fast och spänstigt, men ändå skönt och absorberande. Och trots att sulan är mycket tunn känner man varken av grus eller annat på marken när man springer. Sulan är försedd med en torsionliknande detalj som påminner om en gammal Adidas-sko. Den fungerar precis som den är tänkt och bidrar med en del stabilitet, samtidigt som den gör att sulan kommer nära foten och ger en maximal markkontakt.

Yttersulan består av flera olika gummityper. I hälpartiet är gummit förstärkt trots att skon inte är designad för hällöpare – det blir en onödig extra vikt. Resten av sulan består av ett hårdare gummi som ger bra grepp på våta trottoarer och asfalt. Vi blev dock lite bekymrade över mellansulans hållbarhet under mittfoten eftersom det är där som fotisättningen och frånskjutet sker. Efter bara ca 10 mils löpning märktes slitage där.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: