© Colourbox

Köpguide: Välj rätt löparsko

Innan du besöker löpskobutiken för att köpa nya löparskor så är det tre saker du bör titta extra på.

3 april 2014

Det kan vara rätt svårt att hitta en löparsko som passar perfekt till din fot. Men det kan vara mödan värt. För om du hittar rätt sko så blir dina löprundor garanterat ännu mer njutbara.

Tre avgörande faktorer för valet av löparsko

Om du vill öka dina chanser att hitta rätt sko så bör du fundera igenom följande:

1. Behöver du en löparsko med stöd? En del löpare behöver en sko som bromsar fotens inåtrotation – så kallad överpronation. Genom att göra en löpanalys i den lokala löpskobutiken kan du få reda på om, och i så fall hur mycket, du överpronerar.

2. Var och hur brukar du springa? De flesta köper skor som passar för löpning på asfalt i stadsmiljö. Det är också den typ av löparskor som det finns flest av på hyllorna ute i skobutikerna. Det finns dock andra typer av löparskor för till exempel tävlingar, intervaller och tempoträning. Ta reda på ditt behov innan du besöker butiken och köper nya skor.

3. Har du användning för en kraftig sula? Sulans mönster påverkar i hög grad skons väggrepp. Om du springer långpass i terrängen och på grusvägar så är det en klar fördel om du har en sko med lite kraftigare sula eftersom den ger ett bättre fäste i underlaget och håller dig på rätt köl.

>>Läs våra stora tester av de nyaste löpskorna och få svar på alla dina frågor gällande valet av löpskor DIREKT HÄR.<<

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: