Läs också

Lyxig och stabil

Fakta: Annorlunda löpsko med gummiband som drar upp skon under foten. 8 mm höjdskillnad från häl till tå. Vikt: 263 g.

Innovativ tradition

Pumas nya nedbantade version av den innovativa Mobiumskon kombinerar utmärkt löpdynamik med bra komfort.

## Puma Mobium Ride | |

Plus: Passform, dynamik och löpkänsla.

Minus: Sulgreppet på lösa underlag.

Slutsats: Puma har skapat en populär version av den innovativa Mobiumskon. Den här modellen har kvar originalskons dynamik och suveräna löpkänsla och kombinerar dessa styrkor med en bra stötdämpning.

Pris: 1 500 kr.

www.puma.com

Det har gått några år sedan Puma lanserade Mobiumskon i den då så populära kategorin med naturliga löparskor. Målgruppen var smalare och skon var med sitt låga häldropp och sin begränsade dämpning tänkt att användas av hängivna barfotaentusiaster. Sedan dess har barfotatrenden svalnat och de flesta stora löpskotillverkare har börjat återgå till den gamla skolästen med tjockare häldämpning.

Pumas nya version av Mobiumskon är dock en klart lyckad kompromiss mellan gamla och nya dygder. Den har kvar mycket av den dynamik och känsla mot underlaget som föregångaren hade, men efterföljaren har en tjockare häl och en mer gedigen och stötdämpande mellansula. Och det är en skön känsla att stoppa in foten i den.

Hela tanken med Mobiumskon är att ett gummiband under fotvalvet ska få mellansulan att smita åt bättre runt foten. När man landar och foten plattas ut följer sulan helt obemärkt med i rörelsen. Denna intima kontakt mellan mellansulan och foten är helt enkelt enastående och möjliggörs av sulan i kombination med skons välsittande ovandel.

Gummibandet sträcker sig vidare till hälen och fram under framfoten och ger därmed skon en dynamisk löpkänsla som märks tydligt. Lika tydligt märker man att hela skon, precis som när det gäller till exempel Nike Free, tillåter foten att röra sig fritt.

Med en höjdskillnad på 8 mm från hälen till framfoten, en utmärkt stötdämpning i hälen samt en avrundad stötkudde som guidar fotens framåtrörelse, så är det ett nöje att springa lugna pass i skon. Men också då tempot är högt och man landar längre fram på foten så känns skon smidig.

Yttersulan är designad för asfalt och ger bra grepp där. Men på gräs och jord är greppet inte lika bra. Däremot fungerar skon utmärkt att springa med på löpband.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: