Hur väljer jag rätt löparskor?

Mina löparskor är snart utslitna och jag funderar därför på att köpa nya. Vad bör jag tänka på för att välja rätt modell?

När man ska köpa löparskor är det bra om man vet vilken löpstil man har; dvs. hur man sätter ned fötterna mot marken när man springer. På så sätt undviker man att skovalet avgörs utifrån skornas utseende, färg och andra faktorer som inte är så viktiga.

I en löpskobutik kan du få hjälp med att analysera löpstilen. Där kan du få reda på hur ditt löpsteg ser ut – både med och utan löparskor. Du kan även ta med dina gamla löparskor och visa upp dem för butikspersonalen så att de kan se hur du brukar slita dina skor. När du vet hur du sätter ned foten så vet du också vilken typ av löparsko du behöver.

Man brukar använda begrepp som neutral löpstil, lätt till kraftig överpronation och supination. Det är uttryck som beskriver hur foten rör sig och om foten behöver stöd för att risken för överbelastningsskador i hälsenor, knän och höfter ska minska.

>>Läs våra stora tester av de nyaste löpskorna och få svar på alla dina frågor gällande valet av löpskor DIREKT HÄR.<<

Vilken löpstil har du?

Det är viktigt att välja en löparsko som passar till just din fot. Löpstilen brukar delas in i fyra olika områden:

Supination: Foten sätts ned mot marken med utsidan av hälen, och foten fortsätter att vara utåtvinklad under fotrullningen fram till frånskjutet. Om du känner igen dig behöver du ett par löparskor för supinerare.

Neutral löpstil: Om du har ett neutralt och naturligt löpsteg bör du välja neutrala löpskor. Det innebär att du landar på utsidan av hälen, och rullar fram på foten samtidigt som foten vinklas lätt inåt.

Lätt/måttlig överpronation: Du vet att du överpronerar om foten vinklas lite mer inåt efter att du landat på utsidan av hälen. Löparskor med ett lätt pronationsstöd är precis vad du behöver.

Kraftig överpronation: Löpskor med ett kraftigt pronationsstöd behövs om fotens naturliga pronationsrörelser är så pass överdrivna att foten vinklas för mycket.

Se också vår stora testavdelning där vi testar löparskor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: