Fakta: Löparsko med nyutvecklad Ignitesula med bra stötdämpning och extra respons. Dropp: 12 mm. Vikt: 285 gram.

Hård och stum löparskor

Puma Ignite är en spännande löparsko, men den nya mjuka och fjädrande mellansulan lever inte riktigt upp till alla förväntningar.

2 juni 2015

## Puma Ignite | |

Plus: Bra passform, rimligt pris jämfört med Adidas Boost.

Minus: Mycket hård mellansula.

Slutsats: Jämfört med Adidas Boost är Ignite betydligt hårdare och ger inte alla samma fjädrande löpkänsla och är mest intressant för tyngre löpare. Skon har dock potential och vi ser fram emot nästa generation.

Pris: 1 100 kr.

www.puma.com

Ignite är namnet på Pumas största satsning på många år. Den färgglada och spektakulära skon, som i reklamen sitter på Usain Bolts fötter, är Pumas svar på storebror Adidas populära Boost-sko. Och fräck ser den ut att vara, även om de lila och rosa nyanserna knappast gillas av alla.

Skon sitter åt bra på foten. Den är smal och har ett hårt grepp runt hälen, samtidigt som tårna har lagom med plats. Skon är lätt att snöra åt och plösen är tillräckligt tjock för att skydda vristen mot trycket från skosnörena. Så långt är allt bra. Men det som allt handlar om är materialet under ovandelen.

Den nya mellansulan är uppbyggd av Pumas nya Ignite Foam, som ska vara det spänstigaste mellansulematerialet hittills och alltså den sula som ger bäst respons. Det ska kännas som om fötterna får en skjuts framåt för varje steg man tar. Konceptet ligger rätt i tiden med tanke på den rådande trenden på marknaden där Adidas och New Balance med framgång har lanserat sina Boost- och Fresh Foam-mellansulor enligt samma recept. Till skillnad från dessa två lyckas dock Puma inte riktigt med sitt uppdrag.

Ignite Foam verkar helt enkelt för kompakt. Materialet är tungt och upplevs som hårt – ja, några testare tyckte att skon var lite obehaglig att springa med på fasta underlag som asfalt och klagade över stela vader efter en runda i skon. Tyngre löpare (85+ kg) kommer logiskt nog att ha mer nytta av skon, men vi anser ändå att den är för hård. Yttersulan är tillverkad av Pumas Evertrack, som är ett slitstarkt material som fungerar bra i torrt väder, men som blir halkigt på våta trottoarer.

Skon är intressant, men långt ifrån komplett. Den hade kunnat väga mindre och mellansulan hade kunnat vara mindre kompakt, mer fjädrande och mjukare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket väder ogillar du mest att träna i?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: