Fakta: Löparsko med skåror under framfoten som främjar framfotslöpning. Häldropp: 5 mm. Vikt: 276 g.

Framfotasko för alla

Newton Kismet är en spännande löparsko med bra stötdämpning och stabilitet, men kvalitetsupplevelsen är inte den bästa.

## Newton Kismet | |

Plus: Bra stötdämpning, extra skåror under foten.

Minus: Kräver lite tillvänjning, något ”billig” kvalitetsupplevelse.

Pris: 1 500 kr.

Slutsats: Skon sitter bra på foten och stötdämpningen är bra. Men i takt med att Newtons skon har blivit mer lika andra, blir de också jämförda med löpskogiganterna på marknaden. Och då blir kvalitetsintrycket inte det bästa.

www.newtonrunning.com

Newton är kända för sina skor för framfotalöpning och man har därmed riktat sig till en relativt begränsad skara av löpare. Med Kismet har man dock breddat sitt sortiment.

Häldroppet har minskats med en halv centimeter och hela sulan har stötdämpning. Dessutom har själva hjärtat i Newtons skor – de avlånga skårorna i sulan under framfoten – blivit mjukare så att skon känns smidigare och mer liknar en vanlig löpsko. Det finns fem skåror under sulan, vilket är ett klart plus jämfört med Newtons gamla modeller med fyra skåror.

Den extra skåran ger bättre stöd, speciellt i kurvor. Löpkänslan är därmed i klass med den man får i en Asics-, Adidas- eller Nikesko. Och det är där vi har problemet. Det innebär nämligen att Kismet i högre grad får finna sig i att bli jämförd med de stora löpskogiganterna – och det är tufft! För både ovandelen och plösen verkar simpla jämfört med konkurrenternas lyxmodeller.

Funktionellt innebär det inget, utan skon sitter bra med fast grepp runt hälen och gott om plats för tårna. Men priset är missvisande.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: