Byt skor och undvik skador

Löpare som växlar mellan flera par löparskor har 39 procent minskad risk för att bli skadade. Det visar en ny studie.

18 februari 2014

Variera din träning. Det har alltid varit budskapet till löpare som vill undvika

skador

. Variera dina löparskor skulle kunna vara ett tillägg till det budskapet.

En ny studie med 264 motionslöpare visar nämligen att de som växlar löparskor regelbundet har 39 procent minskad risk för att råka ut för skador jämfört med de som alltid springer i samma skor.

Under de 22 veckor som studien pågick drabbades knappt en tredjedel av löparna av skador. Skadorna var dock mest utbredda bland de som i stort sett löpte alla sina mil i samma par skor, medan den grupp löpare som växlade mellan flera par fick färre skador.

Skillnaden förklaras av att olika skor belastar benen olika och att belastningen på benen varieras något varje gång man byter skor. Det kan mycket väl vara samma typ av skor som används. Men växlar man mellan vanliga mängdträningsskor, tävlingsskor och terrängskor så innebär det inte bara att belastningen varierar utan att löpglädjen också ökar.

Variation är nyckelordet Varierad träning i olika löparskor ger en minskad skaderisk. En bred skokollektion gör att det både blir roligare att löpträna och att det blir lättare att vika av från gamla löprundor.

Source #Journal of Medicine & Science in Sports

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: