Läs också

Lyxig och stabil

Produktinfo Löpsko med speciell sulkonstruktion. Designad för att underlätta övergången till en naturlig framfotslöpning. Ovandel av snabbtorkande, luftig nätväv. Vanlig snörning. Vikt (stl 43): 335 g.

Bra barfotakänsla

Den nytänkande löpskon från amerikanska Newton frammanar en naturlig löpstil. Och man behöver inte göra avkall på komforten.

NEWTON SIR ISAAC GUIDANCE TRAINER | |

Passform: Det mjuka materialet sitter åt lagom hårt runt foten.

Komfort: Framfotslöpning kräver viss vana men skon hjälper till på vägen.

Prisvärd: Liksom andra bra löpskor är skorna inte billiga.

Slutsats: Skon är snuddande nära att få högsta betyg. Den är nämligen innovativt konstruerad och gjord av bästa kvalitet. Dessutom är det ett nöje att löpa i den. Tiden får dock utvisa om Newton är en så pass nyskapande sko att den orsakar revolution i löparvärlden.

Pris: 1.400 kr.

www.newtonrunning.com

Newton är inte bara namnet på en känd fysiker. Det är också namnet på en i Norden relativt okänd löpskotillverkare, som dock har utmärkt sig genom att gå sina helt egna vägar. Till skillnad från marknadens stora drakar som Adidas, Nike och Asics, som utvecklar skor för hällandning, är alla Newtons löpskor konstruerade med tanke på att det rent biomekaniskt är bäst att landa längre fram på foten.

Modellen i testet, Sir Isaac Guidance Trainer, är inget undantag. Skon är framtagen specifikt för att man ska löpa på framfoten. Detta kräver dock en viss tillvänjning och teknik, något som skon hjälper till med tack vare strategiskt placerade landningszoner under foten. Zonerna bidrar till att man automatiskt landar långt fram på foten.

Effekten är svår att beskriva i ord, men resultatet blir mycket tydligt när man kombinerar den nytänkande skon med Newtons riktlinjer för hur man ska justera löpstilen för att framfotslöpningen ska bli en så positiv upplevelse som möjligt.

Vi har testat Newtonskon noggrant efter de givna instruktionerna och vi är mycket imponerade! För inte nog med att själva framfotsprincipen verkar logisk och efter några enstaka kilometer känns ganska naturlig; löpskon är också rent allmänt en angenäm bekantskap.

Det gäller bland annat ovandelen som är mjuk och skön, hälkappan som greppar effektivt om foten samt den enkla, men effektiva snörningen, som på nolltid får skon att sitta tajt på foten. Trots alla lovord är det viktigt att inte glömma bort en viktig sak: skon skiljer sig en hel del från de vanliga principerna för en löpsko.

Om man under många år löptränat i traditionella löpskor utan att ha fått problem kan det bli en stor omställning att byta till framfotslöpning. I början gäller det att ta det lugnare än vanligt och nöja sig med korta löppass om man vill slippa att få träningsvärk i vaderna – något som bl.a. vi fick känna av.

Det tar helt enkelt en viss tid innan kroppen hinner vänja sig vid en ovan belastning. Men vill man pröva på att byta löpstil utan att själva löpkänslan blir sämre jämfört med traditionella löpskor, så är vi rörande överens om att det är svårt att hitta ett bättre alternativ än Newtons nya löpsko – Sir Isaac Guidance Trainer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: