Läs också

Bra allroundsko

PRODUKTINFO: Nyskapande löparsko som både passar löpare med neutral och överpronerande löpstil. Sulan är gjord av stötdämpande Lunar foam och ovandelen är försedd med Flywire. Förberedd för Nike+- sensor. Vikt: 338 gram (stl 44).

Begåvad löparsko

Fräck design och annorlunda pronationsstöd är huvuddetaljerna i Nikes nya löparsko, Lunar Glide. Passformen är kanske inte lika genomtänkt.

## Nike Lunar Glide | |

Passform: Framfoten är rymlig och det är svårt att få skon att sitta bra. Hälen och plösen är okej.

Kvalitet: Materialet är mycket bra och Lunar foamger en slitstark stötdämpning.

Prisvärd: Med tanke på hållbarhet och användbarhet är skorna värda pengarna.

Slutsats: Skorna är ett bra exempel på hur en nyskapande modell kan se ut och fungera – det ska Nike ha en eloge för. Designen är också nyskapande. Den stora nackdelen är skons vida passform som försämrar löpupplevelsen.

Pris: 1.199 kr.

www.nike.com

Nike Lunar Glide

Är det en pronationssko eller en neutral sko? Är det en lättviktsracer eller en mängdträningssko? Eller är det rätt och slätt en modesko?

Nikes nya sko, Lunar Glide, drar garanterat till sig uppmärksamhet och det beror inte bara på den originella och i våra ögon fräcka designen. Det beror också på att skon är ett bevis på nytänkande inom löpskovärlden.

Hittills har man antingen varit överpronerare med behov av en sko med kilar och stöd, eller neutrallöpare utan behov av något stöd. Lunar Glide är däremot inte lika lätt att placera i någon av de två grupperna – i stället lanseras skon som en ny och allsidigare modell. Nike lovar att skon har ett dynamiskt och anpasningsbart pronationsstöd som passar lika bra för löpare med neutral löpstil som för löpare med kraftig överpronation. Med hjälp av en enkel, men smart, kombination av olika sulmaterial så förändras konstant skons pronationsstöd, beroende på vilket behov man har. Det innebär att stödet inte är lika styvt som i mer traditionella skor. Det kan vara en fördel för många löpare eftersom behovet av pronationsstöd brukar öka i takt med att benen blir tröttare.

Det låter väl bra, men fungerar det verkligen så? Ja, till stora delar. Både de neutrala och de överpronerande löparna som testade skorna upplevde att stödet var tillräckligt bra. Också vårt test på löpband, före och efter en lång och tuff löprunda, indikerar att skon anpassar pronationsstödet efter behovet. Skon är dock så pass mjuk att det inte räcker till om du pronerar alltför mycket.

Skons stötdämpning består av Nikes Lunar foam som nyligen introducerats. Skummet är lätt – det väger cirka 30 procent mindre än ett traditionellt dämpningsmaterial – och mycket mjukt. Dämpningen känns lite annorlunda, jämfört med vanliga löparskor, och särskilt på asfalt kommer skon till sin rätt med sin mycket mjuka och sköna stötupptagning. På bana och i terräng behövs det dock en bättre känsla mot underlaget.

Skons stora problem är emellertid passformen. För att vara en relativt lätt och snabb sko är den både vid och rymlig. Framfoten har så pass stort utrymme att en löpare med bred fot och hög vrist måste snöra åt skon extremt hårt för att den ska sitta. Det drar ned betyget, eftersom löpupplevelsen försämras.

Lunar Glide bryter traditionen för hur en löparsko ska se ut. Pronationskontrollen är annorlunda utformad och designen skiljer sig betydligt från löparskornas traditionella gråvita färgpalett.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: