© Istock

Är det bra att ha flera par löparskor?

Jag har ett par vanliga löparskor som jag gillar och använder i all slags terräng året runt. Jag funderar dock på att köpa ett par trailskor till skogsrundorna. Är det nödvändigt?

Många löpare håller sig till samma par löpskor som de använder överallt. Men det finns faktiskt flera fördelar med att utöka skohyllan med både ett, två och tre par skor.

Du förebygger t.ex. skador eftersom slitaget på höfter, knän och fötter blir mindre när belastningen blir mer varierad. Du förlänger också skornas livstid eftersom de stötdämpande sulorna får ”vila” mer.

Slutligen gör specifika löpskor att risken för att du ska snubbla och ramla minskar. Skaderisken blir därför mindre om skorna är anpassade för rätt underlag och träningsform.

Tre olika löpskohyllor

  • Bashylllan: Mängdträningsskor + lätta träningsskor.Mängdträningsskor passar till alla distanser, medan lätta träningsskor passar bra till intervaller, tempopass och tävlingar.
  • Mellanhyllan: Bas + trailskor.Ett måste för alla som löper i tuff terräng. Skon har en kraftigt mönstrad sula och är förhållandevis låg. Det gör att man får bättre kontakt med underlaget och risken för skador minskar.
  • Proffshyllan: Bas- och mellan + tävlingsskor.Skons låga vikt gör att den passar bra till intervall- och tempoträning samt tävlingar. Man bör dock inte löpa för mycket i tävlingsskor eftersom benen belastas kraftigt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Varför började du med löpning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig