12 märkliga fakta du inte visste om löpskor

Även om du säkert redan vet en massa om löpskor, så är vi rätt säkra på att du inte känner till dessa roliga och märkliga fakta.

24 november 2016 av Lasse Lyhne

Du vet säkert att dina löpskor är gjorda för löpning. Du vet kanske också att deras främsta funktion är att dämpa stötarna från underlaget och att räta upp din fot om den vinklas för mycket inåt. Men det finns också massor av udda fakta om löpskon som du kanske inte kände till. Visste du t.ex. ...

1… att de första vingliga stegen i utvecklingen av löpskon togs i slutet av 1800-talet, då man uppfann en metod att limma fast en mjuk och flexibel gummisula på en ovandel av tyg (hittills hade skosulorna varit gjorde av trä eller läder). Skorna kallades gummiskor eller sneakers på engelska eftersom man kunde ta sig fram ljudlöst i dem. De blev i början mycket populära bland ... inbrottstjuvar.

2. … att Puma år 1986 lanserade den första elektriska löpskon. RS-100 Computer Shoe hette den. Den hade en inbyggd stegräknare … eller inbyggd är kanske lite för mycket sagt. Stegräknaren var ”stor” som en tändsticksask och hade en stor ficka bak på skon. I gengäld kunde den kopplas ihop med en Commodore 64. Awesome!

3. … att Puma och Adidas är utvecklade av två tyska bröder Rudolf och Adolf Dassler. De grundade tillsammans ett skoföretag 1922 och tillverkade bl.a. skor för den amerikanska sprintern Jesse Owens under OS 1936. 1948 blev de dock bittra ovänner och delade upp sig i Adidas resp. Puma.

4. … att Adidas helt enkelt uttalas A-di-das (vilket amerikanerna inte verkar ha så lätt för), medan Nike uttalas Nay-key och Saucony uttalas suck-a-knee.

>>Läs våra stora tester av de nyaste löpskorna och få svar på alla dina frågor gällande valet av löpskor DIREKT HÄR.<<

5. …. att det 2014 såldes löpskor för över 3 miljarder dollar i USA. Det var en fördubbling sedan 1999 och en tredubbling av omsättningen från 1990.

6. … att den dyraste löpskon som någonsin satts i produktion är New Balance 240 v3 leather. En sko med massor av stötdämpning och en ovandel av extra mjukt Horween-läder. Skon är mycket tung (över 400 gram) och hård. Priset ligger på 399$ i USA, medan skon kostar ca 4 000 kr på den europeiska marknaden.

7. … att den dyraste löpsko som någonsin sålts är de spikskor som Roger Bannister bar då han 1964 som den förste någonsin löpte en mile (1 609 meter) på under 4 minuter. De legendariska, om än något slitna läderskorna såldes på auktion 2015 för 2,8 miljoner kronor.

8… att etiopiern Abebe Bikila vid OS 1960 satte världsrekord på maratonsträckan med tiden 2.15.16 … barfota. Hans sponsor hade gett honom ett par löpskor, men han tyckte att de irriterade.

9. … att det kanske fanns skäl till att de skavde. För nutidens moderna löpskor dök inte upp på marknaden förrän på 80-talet då Asics utvecklade gelékuddar för stötdämpning och kilar för att kontrollera fotens inåtvinkling.

10. … att världens största sportföretag, Nike, grundades först 1971. Det hade dock existerat sedan 1964 under namnet Blue Ribbon Sports.

11. ...att en av Nikes grundare Bill Bowerman uppfann Nikes berömda våffelsula 1974 genom att hälla gummi i sin frus våffeljärn.

12 … att löpskotillverkarna har mycket att tacka kvinnorna för. Mycket av den teknik som utvecklas till löpskor kommer nämligen från industrin för damunderkläder. Där har löpskotillverkarna fått massor av inspiration till mjuka, stötdämpande och lätta material.

Kylan INGET hinder för löpning. Få ett helt underställ från Craft till superpris tillsammans med Aktiv Träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: