Rätt rustad för vinterlöpning

Vi visar hur du bör klä dig inför vinterns träningspass i minusgrader.

18 januari 2021 av R.Kingstad

Mössa

Titta efter: Svettransporterande material, reflexer. Funktion: Mössan ska framför allt värma öronen. Samtidigt är det viktigt att den släpper igenom svett så att huvudet hålls torrt. Om det blåser hårt är det guld värt med ett inbyggt vindskydd.

Halsduk

Titta efter: Mjukt material och liten storlek. Funktion: Halsvärmare ska skydda mot vinden så man inte fryser vid bröst och hals. Det är särskilt viktigt om jackan och tröjan är lite för låga i halsregionen – eller om man har en lång eller smal hals.

Undertröja

Titta efter: Nätkonstruktion eller luftfickor i ärmhålorna och i den övre delen av ryggen. Korta ärmar. Funktion: Först och främst ska svetten bort från huden. Därför är det viktigt att tröjan sitter tajt och är tillverkad av ett material som släpper igenom fukt. De korta ärmarna gör att man inte svettas för mycket.

Underbyxor

Titta efter: Svettransporterande material och mjuka sömmar. Funktion: Det är viktigt att svettgenomsläppet är bra så att man inte fryser om de ädla delarna. Samtidigt är det viktigt att sömmarna är så pass diskreta att man slipper skavsår.

Strumpor

Titta på: Tjocklek och ev. sömmar som kan irritera. Funktion: Strumporna ska förhindra så att inte skorna skaver mot fötterna. Samtidigt har strumporna en värmande funktion och håller till viss del fötterna torra.

Jacka

Titta efter: Bra vindtäthet, skyddad dragkedja och åtsittande krage. Ventilationsmöjligheter. Funktion: Jackan ska främst skydda mot vinden och helst också mot regn och snö. Samtidigt är det viktigt att den släpper igenom svett – antingen via själva materialet eller via luftfickor.

Mellanlager

Titta efter: Materialet bör vara lagom tjockt och luftigt. Det får inte finnas några irriterande sömmar. Funktion: Mellanlagret ska främst isolera via små luftfickor som värmer kroppen. Dessutom ska svetten kunna transporteras vidare till jackan.

Handskar

Titta efter: Vindtäthet samt ett skaft som når upp en bra bit på handleden. Funktion: Handskarna bör hålla händerna varma utan att man behöver svettas alltför mycket. Samtidigt ska handskarna skydda händerna om man t.ex. greppar en ledstång.

Tajts

Titta efter: Borstad insida och vindskydd fram. Funktion: Byxorna ska både kunna transportera bort svett från huden och fungera som ett isolerande mellanlager. Ev. ska de också skydda mot vinden.

Skor

Titta efter: Vattentät ovandel, rejäl stoppning och kraftig sula. Funktion: Vinterlöpskor ska tåla snö, slask och lera. Samtidigt ska sulan ge bra fäste även när underlaget blir lite lösare. En bra stoppning bidrar till att skorna både blir sköna och varma.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: