mann løper in snutek landskap

Rätt klädd inför vinterns löprundor

Gör snö, kyla och isande nordvindar att du drar dig för att ge dig ut och löpträna? Med rätt utrustning kan du njuta av alla dina löprundor i vinter oavsett väder. Se här hur du får ut maximalt av din löpträning i vinter.

Snö, kyla och isande vindar ställer speciella krav på utrustningen för att löprundan inte ska bli en negativ upplevelse. Tänk därför på att klä dig efter lager på lager-principen så att svettransporten blir optimal från huden, via det isolerande mellanlagret ända ut genom den vindtäta jackan som skyddar mot väder och vind. Därutöver finns det en rad smarta tips om hur du kan öka komforten och få ut mer av träningen med hjälp av rätt utrustning.

  • Glöm bomullsmössan - det blir snabbt för varmt och svettigt om mössan inte är designad för det den ska användas till. Köp dig en riktig rånarluva eller ett pannband tillverkad av svetttransporterande konstfibrer.

  • Löparvantar finns i olika versioner och tjocklekar. Välj ev. en modell med inbyggt skydd som kan dras ut över fingrarna och som skyddar bra mot vinden.

  • Rörformad halsduk ett multifunktionellt plagg som kan användas till allt från vanlig halsduk till mössa, pannband eller öronvärmare. Alternativt kan den dras upp över hakan när det blåser kyliga nordvindar. Halsduken är mjuk och skön mod huden och den är så pass tunn att den får plats innanför kragen utan att det blir för trångt och knöligt.

  • Pannlampan har två syften: den gör att du syns extremt bra på mörka vintervägar, och den bidrar till att du ser bättre på mörka stigar. Därmed kan du variera dina löprundor betydligt mer.

  • En mp3-spelare är bra att ha med sig på löprundan. När man löper på mörka vinterstigar samtidigt som snön yr i ögonen så är musiken värdefull för motivationen.

  • Löparstrumpor - de får gärna vara tillverkade av ull som värmer skönt - och de bör räcka en bra bit upp på smalbenet. Annars kan det lätt bli en iskall glipa längst ned. 

  • Trailskor kan ge löprundorna en extra dimension. Med rejäla dubbar under sulan kan du löpa mer offensivt på svåra och smått förrädiska vinterunderlag.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: