Nya rön: Därför stinker träningsplaggen!

… och så gör du för att bli av med svettlukten.

14 mars 2019

Luktar träningskläderna skunk även om du har kört dem i tvättmaskinen?

Brittiska forskare har tittat närmare på det välkända problemet och har identifierat de sex kemiska ämnen som bidrar mest till att svettiga träningskläder luktar illa – och som tvättning i låga temperaturer har svårt att få bukt med.

I studien analyserade forskarna t-shirts som nio män hade haft på sig under en fotbollsturnering. De sex så kallade flyktiga organiska föreningar (VOC – volatile organic compounds), som hittades i de svettiga t-shirtsen bildade en stank som beskrevs som allt från en ”obehaglig lök-aktig lukt” till en ”frän lukt av härsket smör”.

Ättika fungerar

Forskarna hävdar att studien kan bidra till att utveckla nya, effektiva tvättekniker. I väntan på dem finns det dock några bra råd som är värda att följa:

Ta först och främst ut alla svettiga träningskläder ur träningsväskan så snart du kommer hem, annars kommer bakterierna snabbt att föröka sig i den instängda, fuktiga miljön och göra problemet värre.

Det finns tvättmedel speciellt framtaget till träningskläder. En billigare lösning på luktproblemet är dock att lägga kläderna i blöt i en blandning av hälften ättika och hälften vatten, innan du stoppar in kläderna i tvättmaskinen.

Skippa sköljmedel

Om ättika inte hjälper kan du t.ex. lägga kläderna i blöt i ett par timmar i en blandning av vatten och Rodalon för inomhusbruk och tvätta efter de råd som anges.

Och så bör du skippa sköljmedel när du tvättar träningskläder eftersom det förstör de svettransporterande egenskaperna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: