Så väljer du löparväst

En väst är ofta ett bra alternativ under höstens löprundor då man behöver en långärmad tröja, men då det är för varmt med en jacka över.

En löparväst passar perfekt när det är uppehållsväder och lätta vindar. Och när löptempot ökar fungerar det superlätta och ärmlösa plagget som allra bäst.

Krage Det är bra om kragen är hög och lagom åtsittande så att den ger ett bra vindskydd för hals, nacke och bröst. Och om det blir för varmt är det bra om dragkedjan är lätt att dra ned.

Tips: Ett lätt, mjukt foder på insidan av kragen är bekvämt för halsen.

Dragkejdeflik Ett tunt, skyddande material som sitter högst uppe på dragkedjan. Fliken förhindrar effektivt att dragkedjan tar i och skaver vid hakan och halsen. Det är en liten detalj som är mycket viktig för komforten.

Dragkejde Ska vara lång och gå ända upp i halsen så att västen kan stängas helt. Hela dragkedjan bör vara väl skyddad så att vinden inte kan tränga in och kyla ned magen.

Dragsko En justerbar dragsko i livet behövs om det är en väst av nylon. En dragsko gör att passformen kan anpassas perfekt och den bidrar samtidigt till att västen sitter på plats. Resåren ska vara lätt att justera – helst med bara en hand. Resåren får heller inte vara för slapp. Västar som är tillverkade av softshellmaterial är oftast lite tjockare och flexiblare. Då är det inte lika viktigt med en dragsko.

Ärmöppningar Öppningen vid armhålorna är en av de viktigaste detaljerna på en väst. Om ärmöppningarna är för vida så tränger vinden in och kyler ned kroppen – vilket i sin tur kan göra att kroppsvärmeförlusten blir ännu större. Och om ärmöppningarna är för tajta så kan de irritera och skava mot armhålan. Den bästa lösningen är en mjuk och töjbar resår.

Ficka En liten blixtlåsficka som t.ex. kan rymma en nyckelknippa, en mobil eller en mp3-spelare är praktisk. Fickan ska sitta så nära kroppen att innehållet inte hänger och slänger. Fickan kan gärna vara högt placerad på västen eller sitta långt nere på ländryggen. En öppning i fickan för en hörlurssladd är också praktisk.

Passform En åtsittande och kroppsnära passform – speciellt runt bröstet och övre delen av överkroppen – gör att västen inte fladdar och prasslar i vinden när man löper. Det är också bra om ryggen är förlängd så att länden skyddas.

Tips: Prova flera modeller så att du märker skillnaden mellan dem. Västen får t.ex. inte sitta alltför tajt.

Material Vindskydd och ventilation är två nyckelord. Oftast är löparvästarna gjorda av ett tunt nylonmaterial som både är mycket lätt och som skyddar effektivt mot vinden. Ventilationen åstadkoms oftast med hjälp luftkanaler och/eller ett luftigt nätvävsmaterial i t.ex. ryggen.

Tips: Framtill är vindskyddet viktigast, medan ryggpartiet kan vara betydligt luftigare.

Hopvikbar Fördelen med en tunn nylonväst är att den lätt kan tas av och vikas ihop om det blir för varmt. En del västar har en liten ficka som de kan stoppas in i, och som kan stängas igen. Oftast tar inte en hoprullad jacka större plats än en apelsin och den kan därför hållas i handen utan problem.

Tips: Stoppa eventuellt ned den hopvikta västen i linningen på löpartajtsen så att du har händerna fria.

3 bra tips inför valet av löparväst

Välj material. Löparvästar tillverkas oftast i något av följande material:

Nylon, som är tunt och lätt med bra vindtäthet. Ventilationen är dock inte lika suverän.

Softshell, är mjukare, tjockare – och varmare – samt ger bättre ventilation. Priset är också lite högre.

Windstoppermembran. Det är en inlagd plastfilm som är vindtät, men som ändå tillåter svetten att förångas. Och så skyddar det mot regnskurar.

Ventilationen är viktig Löpning är en intensiv träningsform, vilket gör att ventilationen måste vara bra. Inte ens de allra luftigaste materialen kan matcha luftkanaler när det gäller svettransporten.

Mindre är ofta bättre Låt dig inte lockas av en massa fickor, en massa justeringsmöjligheter och andra till synes smarta detal

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: