© Foto: iStock

Hur ska en bra löparjacka vara?

Vad bör man tänka på inför valet av vinterlöparjacka?

28 januari 2022 av Redaktionen

Om du klär dig efter den s.k. trelagersprincipen behöver jackan inte värma, utan bara utestänga vind och eventuellt regn och snö. Det är via plagget du har på dig under jackan som du reglerar värmen. Såvida du inte ska träna lugnt i fem minusgrader eller kallare, så räcker det oftast med en riktigt tunn vindjacka.

Fyra saker att tänka på 

  • VIKT. Superlätta jackor tar minimalt med plats, men de är också mer ömtåliga och har oftast färre justeringsmöjligheter och fickor jämfört med tjockare jackor. En tunn och lätt jacka passar perfekt om du vill kunna packa ned den under löprundan.

  • TÄTHET. Löper du mest i uppehållsväder, eller ska jackan också kunna stå emot regn och snö? Generellt gäller att vattentäta och vattenavvisande jackor är tyngre, dyrare och andas sämre än luftiga jackor. Det beror oftast på olika slags membran i materialet.

  • STORLEK. Tänk igenom hur mycket kläder du behöver ha på dig under jackan när du väljer storlek. Jackan får heller inte vara för fladdrig. Ett åtsittande snitt är att föredra, eller se till att det åtminstone finns resår i midjan, så att jackan kan dras åt runt kroppen.

  • HUVA. Jackor med huva är populära, men det handlar nog mer om mode än om funktion. En huva är bra att ha för att hålla huvudet varmt under pauser eller direkt efter ett träningspass. Medan man är aktiv kan huvan ofta fladdra och störa om den inte används. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: